Depresia dup─â na┼čtere: simptome ┼či solu┼úii. Sfatul psihologului

Mamele și viitoarele mămici au nevoie de o sănătate bună, inclusiv din punct de vedere mental, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19. Depresia în timpul și după sarcină este frecventă, dar poate fi tratată.

image

Depresia post-partum (apare dup─â na╚Öterea unui copil) este mai intens─â ╚Öi dureaz─â mai mult dec├ót cele de ÔÇ×baby bluesÔÇč, un termen folosit pentru a descrie ├«ngrijorarea, triste╚Ťea ╚Öi oboseala pe care multe femei le experimenteaz─â dup─â ce aduc pe lume bebelu┼čul. Potrivit psihologului clinician Mihaela Nechita, ÔÇ×aproximativ 29% dintre femei experimenteaz─â dup─â na╚Ötere o sc─âdere u╚Öoar─â a dispozi╚Ťiei ╚Öi prezint─â o cre╚Ötere a anxiet─â╚Ťii, care se datoreaz─â ├«n principal schimb─ârilor psihosociale asociate cu maternitatea. Majoritatea nu necesit─â tratament. Cu toate acestea, 14% dintre m─âmici sunt afectate de depresia postpartum, iar 50% dintre episoadele depresive majore ├«ncep ├«nainte de na╚Ötere (peripartum)ÔÇč. A avea depresie post-partum nu ├«nseamn─â c─â mama nu-╚Öi iube╚Öte copilul. Un tratament potrivit ├«i poate alunga st─ârile, de aceea, dac─â are simptome, ar trebui s─â consulte imediat un psiholog sau un psihiatru.

C├ónd apar primele semne  

O depresie postnatal─â se poate manifesta de la o lun─â p├ón─â la un an dup─â na┼čtere ┼či pot dura 2 s─âpt─âm├óni, dar ┼či c├óteva luni. Se instaleaz─â o stare de spirit proast─â, pesistent─â, care poate s─â fie resim┼úit─â la unele m─âmici ├«nc─â din perioada de sarcin─â.  Femeile care sufer─â un episod depresiv major ├«nainte de na╚Ötere, prezint─â deseori anxietate sever─â ╚Öi chiar atacuri de panic─â. ÔÇ×Simptomele depresiei post-partum cuprind tulbur─âri ale somnului, senza╚Ťie de oboseal─â ├«n cea mai mare parte a zilei, sentimente de vinov─â╚Ťie, pl├óns necontrolat, autorepro╚Öuri sau sentimente de vin─â inadecvate, lips─â de ├«ncredere ╚Öi stim─â de sine scazut─â, dureri de cap, diminuarea capacit─â╚Ťii de concentrare sau indecizie, pierderea interesului pentru activit─â╚Ťile obi╚Önuite, modific─âri de apetit corelate cu modific─âri ale greut─â╚Ťii corporaleÔÇč, a atras aten┼úia psihologul Mihaela Nechita.

Simptomele severe afecteaz─â via╚Ťa de zi cu zi

Nu toate proaspetele mame au manifest─âri similare ale depresiei. Unele pot avea doar c├óteva simptome, altele pe toate cele cunoscute. Difer─â mult ┼či frecven┼úa cu care apar, intensitatea cu care sunt percepute ┼či durata de timp ├«n care afecteaz─â m─âmicile. De cele mai multe ori, mamele cuprinse de depresie post-partum sunt m─âcinate de triste┼úe, griji inexplicabile, iritabilitate, dezn─âdejde, un sentiment de neputin┼ú─â. ├Än unele situa┼úii, se poate ajunge p├ón─â la g├ónduri ┼či chiar tentative de sinucidere. Din acest motiv, este foarte important─â implicarea apropia┼úilor m─âmicii, a partenerului ┼či a rudelor.

Tratamentul este esen╚Ťial

Cu c├ót mai devreme mama care sufer─â de depresie prime╚Öte un tratament, cu at├ót mai repede are ┼čanse s─â-┼či revin─â. Tratamentul este eficient ├«n majoritatea cazurilor. Odat─â identificat─â problema, se prescrie o combina╚Ťie de psihoterapie ╚Öi tratament medicamentos. Psihologul Mihaela Nechita explic─â de ce: ÔÇ×Rolul psihologului este acela de a ajuta proasp─âta m─âmic─â s─â-╚Öi identifice ╚Öi s─â-╚Öi gestioneze g├óndurile, emo╚Ťiile ╚Öi comportamentul, iar al medicului psihiatru de a investiga simptomele ╚Öi a prescrie tratament medicamentos care s─â-i amelioreze stareaÔÇč.

Care sunt factorii de risc

Depresie anterioar─â sau antecedente familiale de depresie, tulburarea bipolar─â, fluctua┼úiile hormonale, dificult─â╚Ťi de al─âptare, sarcin─â nedorit─â, complica╚Ťii ├«n timpul na╚Öterii ┼či na╚Öterea prematur─â se num─âr─â printre factorii de risc ai depresiei la proaspetele m─âmici.

Cite┼čte ┼či: Cum calculezi corect data la care vei na┼čte

┼×tiai c─âÔÇŽ

ÔÇŽ10% dintre ta╚Ťi se confrunt─â cu o depresie similar─â mamelor? Adesea, simptomele apar ├«ntre 3 ┼či 6 luni de la na┼čtere.

Info

Acupunctura, luminoterapia, masajul, suplimentele cu acizi gra┼či Omega-3 pot fi utile ├«n ameliorarea depresiei post-partum.

Sfatul specialistului

Mihaela Nechita, psiholog clinician 

Este nevoie de sprijin ╚Öi ├«ntelegere din partea partenerului ╚Öi a familiei. Sunt recomandate plimb─ârile zilnice ├«n aer liber, adoptarea unei alimenta╚Ťii s─ân─âtoase, somn odihnitor ├«n timpul zilei, pentru a compensa lipsa somnului de noapte (c├ónd m─âmica se treze╚Öte des pentru al─âptare sau pentru a vedea dac─â bebelu┼čul ÔÇ×respir─âÔÇč), evitarea fumatului, a cafeinei, ╚Öi nu ├«n ultimul r├ónd, apelarea la un specialist, psiholog ╚Öi/sau psihiatru, dac─â simptomele persist─â mai mult de 4 s─âpt─âm├óni dup─â na╚Ötere, sau se agraveaz─â.