Semne care arată că un copil are paraziți intestinali. Sfatul medicului
Seminţele de dovleac pisate şi amestecate cu miere sau lapte ajută la combaterea viermilor intestinali
Majoritatea copiilor vor contracta un parazit intestinal la un moment dat, fie de la grădiniță, fie de la școală, ceea ce poate duce adesea la infectarea întregii familii!
Deși paraziţii sau viermii sunt, în general, inofensivi pentru majoritatea oamenilor, aceștia pot provoca simptome neplăcute și, în cazuri rare, infecții cronice la persoanele vulnerabile.
Viermii cei mai comuni care infectează copii mici sunt oxiurii, limbricii şi giardia. Majoritatea oamenilor au experimentat o infecție cu oxiuri cel puțin o dată în viață. Și alte infecții cu viermi pot apărea, dar sunt, de obicei, contractate în străinătate, în timpul vacanțelor.
Aşa se manifestă infecția!
Printre cele mai comune semne și simptome ale infestării cu viermi la copii se numără:
- Mâncărime în zona anală, în special la 2-3 ore după ce copilul a adormit, deoarece atunci devin paraziţii activi.
- Mâncărime și roșeață în jurul vulvei și vaginului la fete, deoarece anusul și vaginul sunt foarte apropiate și viermii pot depune ouă în ambele zone.
- Schimbări comportamentale, de la iritabilitate generală la schimbări de dispoziție.
- Somn agitat, din cauza mâncărimii și activității viermilor, care poate duce la treziri frecvente, scrâșnitul dinților și senzație de oboseală dimineața.
- Lipsa bruscă a apetitului.
Este important de menționat că un copil poate avea viermi fără a experimenta vreun simptom.
Cum se răspândesc
Paraziţii se răspândesc, de obicei, prin atingerea obiectelor infectate. Ouăle depuse pe pielea din jurul anusului pot cauza mâncărime, iar copiii care se scarpină pot transfera ouăle sub unghii și, ulterior, în gură sau pe diverse suprafețe. Ouăle pot supraviețui până la 2-3 săptămâni în afara corpului.
Deși poate părea surprinzător, există câteva beneficii asociate cu prezența viermilor. Unele cercetări sugerează că viermii pot fi protectori pentru sistemul imunitar, în special împotriva bolilor autoimune. Infecțiile cu viermi par să reducă probabilitatea dezvoltării unor afecțiuni autoimune și pot modula sistemul imunitar, reducând reacțiile alergice și condițiile atopice, cum ar fi eczema, pe termen scurt. Viermii emit substanțe care pot reduce inflamația intestinală și pot crește diversitatea bacteriilor intestinale, ceea ce este benefic pentru sănătatea generală a sistemului digestiv.
Cum se tratează
Primul pas în tratarea paraziţilor intestinali este administrarea medicamentelor disponibile în farmacii, care sunt eficiente și au puține efecte secundare. Aceste medicamente paralizează viermii, facilitând eliminarea lor de către organism. De obicei, este necesară o a doua doză la 1-2 săptămâni după prima, pentru a eradica și ouăle rămase.
Este nevoie de îmbunătățirea sănătății intestinale
Sănătatea intestinală joacă un rol crucial în prevenirea infestărilor cu viermi. Un echilibru sănătos al bacteriilor intestinale oferă protecție și anumite tulpini de bacterii au fost găsite eficiente în eliminarea viermilor și protejarea împotriva infecțiilor. Pentru acest lucru, probioticele sunt importante. După tratamentul cu medicamente antihelmintice, este recomandat consumul de probiotice, pentru a îmbunătăți sănătatea intestinală și a restabili echilibrul bacterian. Acestea pot fi procurate din alimente precum iaurtul natural sau se pot administra suplimente.
Reguli de prevenţie
Prevenirea infestărilor cu paraziţi intestinali necesită măsuri riguroase de igienă:
- duș zilnic, în special dimineața, pentru a îndepărta ouăle depuse.
- lenjerie de pat, pijamale și lenjerie intimă trebuie schimbate regulat și spălate cu apă fierbinte.
- unghiile copiilor trebuie tăiate pentru a minimiza răspândirea ouălor.
- spălarea frecventă a mâinilor cu săpun și apă, mai ales dimineața, dar şi înainte de masă.
- fructele şi legumele trebuie bine spălate înainte de consum.
- șterse suprafețele frecvent atinse, cum ar fi întrerupătoarele, robinetele și mânerul de la toaletă, cu soluţii dezinfectante.
- Tratament pentru întreaga familie, chiar dacă doar unul dintre copii prezintă simptome.
Ce spune medicul
Dr. Nicoleta Rada, medic specialist pediatrie, www.pediatrie-babeu.ro
Parazitoza intestinală este una dintre cele mai comune afecțiuni întâlnite la copilul mic și preșcolar, mai ales la cei care frecventează creșe și grădinițe.
Îmbolnăvirea se produce cel mai des prin contactul cu obiecte și alimente contaminate (fructe, legume nespălate) sau prin mâini murdare, apă infestată sau contact interuman.
Cei mai des întâlniți paraziți intestinali sunt Giardia lamblia, enterobius vermicularis (oxiuri) și ascaris lumbricoides.
Simptomele cele mai comune sunt inapetență (lipsa poftei de mâncare) sau apetit capricios, cu stagnarea sau scăderea în greutate, prurit nazal/anal, în special nocturn, agitație psihomotorie, iritabilitate și insomnie, dureri abdominale difuze, grețuri, vărsături alimentare, senzație de balonare, diaree inconstantă, miros neplăcut la nivelul cavității bucale, în special dimineata și preferință pentru alimente dulci.
Tratamentul se face la indicația medicului și are o componentă fitoterapeutică și una medicamentoasă (antiparazitar, probiotic, troficehepatice, simptomatice).
@Shutterstock