Cum contribuie Crăciunul la sănătatea psihologică a copiilor

image

Crăciunul este una dintre cele mai îndrăgite sărbători din întreaga lume. Pe lângă luminițele din brad, podoabele și cadourile mult așteptate de la Moș Crăciun, această sărbătoare constituie un prilej de petrecere a timpului în familie și contribuie la menținerea unei stări de optimism și liniște, atât în rândul adulților cât și al copiilor. 

Învață-l adevărata semnificație a Crăciunului

În ultimii ani, Crăciunul a căpătat o nuanța puternic comercială, accentul fiind pus pe cadouri și promovarea produselor tematice. Oricât de frumoase ar fi acestea, învață copilul că această sărbătoare este una creștină și se celebrează nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Implică-l în viața religioasă și explică-i importanța acestei sărbători. Potrivit datelor compilate de Gallup și de Fundația Radiant, spiritualitatea contribuie la menținerea sănătății mintale, reducând depresia, anxietatea și putând să prevină chiar și sinuciderea.

Crăciunul, un prilej de întărire a conexiunilor în familie

Implicarea copiilor în diverse activități de pregătire pentru sărbătorile de iarnă contribuie la îmbunătățirea relației părinte-copil și ajută la menținerea sănătății psihologice a celui mic. Poți să-l implici pe cel mic în diferite activități adecvate vârstei lui, precum pregătirea unei prăjituri, alegerea podoabelor pentru pomul de Crăciun sau scrierea listei de cumpărături. Astfel, copilul se simte implicat și util, devenind încrezător în forțele proprii.

Dinamica familiei este foarte importantă în dezvoltarea psihologică a copilului. Acesta își stabilește conexiunile cu membri familiei, iar dacă relațiile cu cei din jur nu sunt bune sau dacă mediul familial este conflictual, încrederea și bunăstarea copilului pot avea de suferit, informează rtor.org.

Insuflă-i bucuria de a dărui

Bucuria de a dărui se cultivă în familie. Dacă tu ai obiceiul să pregătești cadouri pentru ceilalți și copilul vede acest obicei, este foarte posibil să vrea să te copieze. Implică-l și pe el să în pregătirea darurilor. Învață-l să fie altruist și să doneze anumite lucruri pentru copiii care nu au atâtea posibilități ca el. Atenție, însă! Alegeți împreună lucrurile pe care doriți să le donați, astfel încât să existe un acord comun și cel mic să nu se supere. Este foarte important să-i facă plăcere această activitate și să se simtă util și încrezător că, oricât de mic ar fi, este capabil să facă fapte bune.

De Anca-Teodora Popa

Surse:

https://www.rtor.org 

https://wellnessmama.com 

https://www.deseret.com