Hepatita la copii: posibile simptome. Sfatul medicului

Hepatita este o inflamație a ficatului și poate afecta copiii la fel de mult ca și adulții. Este bine ca părinţii să ştie ce manifestări pot semnala existenţa bolii.
Cele mai frecvente virusuri care provoacă hepatită sunt virusurile hepatitice A, B și C. Există însă şi alte virusuri implicate. De exemplu, au fost raportate cazuri rare asociate cu adenovirusul 14, care rareori provoacă inflamații hepatice.
Acută sau cronică
Forma acută apare, în general, la un copilul fără leziuni hepatice preexistente, fiind cel mai adesea cauzată de infecții sau medicamente. În schimb, hepatita cronică se dezvoltă la copiii cu afecțiuni hepatice preexistente și poate duce la complicații precum ciroza, acumularea de lichide, sângerări și creștere deficitară.
Simptomele hepatitei la copii
Manifestările hepatitei la copii pot varia de la ușoare la severe și includ: urină cu aspect de bere, scaune cu nuanţă deschisă, piele și ochi galbeni (icter), oboseală, febră peste 38°C, greață sau vărsături, durere abdominală, pierderea poftei de mâncare, dureri articulare.
Este posibil ca unii copii să fie asimptomatici, dar dacă un părinte suspectează hepatita la copilul său, este important să consulte un medic pediatru. Diagnosticul se face prin analize de sânge și ecografii abdominale.
Dr. Luiza Elena Bordei, medic primar pediatru, specialist în gastroenterologie pediatrică, Spitalul Clinic de Copii „Victor Gomoiu”, Bucureşti, explică:
"Cele mai frecvente cauze ale hepatitei cronice sunt virale, cauzate de virusul B, C sau citomegalovirus la copiii mici.
Simptomele pot fi nespecifice și manifestate prin astenie, apatie, lipsa apetitului, fatigabilitate, greață vărsături, iar la examenul clinic, se constată hepatomegalie (ficat mărit).
Există și hepatite cu debut acut, iar copiii pot prezenta icter, adică tegumente galbene, scaune decolorate și urină cu aspect de bere.
Tratamentul depinde de cauză; dacă este o cauză virală, și acestea sunt cele mai frecvente, se recomandă medicație hepatoprotectoare, cu animoacizi și terapie antivirală, care se poate folosi în pediatrie. Dacă este o altă cauză, medicul decide abordarea potrivită în funcție de nevoile specifice".
Cum se produce îmbolnăvirea
Cauzele cele mai frecvente sunt infecțiile cu virusuri. Hepatita A se transmite prin alimente sau apă contaminate, iar recuperarea este completă. În cazul hepatitei B, infecția se produce prin transmiterea la naștere sau prin obiecte contaminate cu sânge infectat. Un copil poate fi infectat la naștere dacă mama este infectată, dar există tratamente de prevenție a transmiterii infecției.
Heptatita C se transmite prin transfuzii sau produse de sânge și instrumentar medical inadecvat sterilizat. Infecțiile cu hepatita C devin cronice, dar noile medicamente sunt eficiente în vindecare.
Adenovirusul a fost asociat recent cu cazurile rare de hepatită, la fel și virusurile Epstein Barr și citomegalovirusul, care pot cauza, de asemenea, hepatită în cazuri rare.
În ce constă tratamentul
Dacă hepatita este cauzată de o infecție virală, tratamentul implică, de obicei, odihnă și hidratare pentru a sprijini sistemul imunitar. Medicul mai poate prescrie hepatoprotectoare şi terapie antivirală. În cazul în care hepatita este cauzată de medicamente, acestea trebuie oprite, sub supravegherea unui medic. În cazuri rare, inflamația severă a ficatului poate duce la insuficiență hepatică, necesitând un transplant de ficat.
Efectele pe termen lung ale bolii
Majoritatea copiilor se recuperează complet după o hepatită cauzată de o infecție cu virusul hepatitic sau provocată de medicamente. Cu toate acestea, în cazuri rare, hepatita cronică poate apărea, în special în urma infecțiilor cu hepatita B sau C.
Cum poate fi prevenită
Există vaccinuri care protejează împotriva hepatitei A și B, cele mai frecvente tipuri de virusuri hepatitice. Vaccinul împotriva hepatitei B este administrat în 3 doze, începând imediat după naștere. Imunizarea contra hepatitei A se administrează în 2 doze, începând de la vârsta de 12 luni.
Pe lângă vaccinuri, părinții pot ajuta copiii prin învățarea unor reguli de igienă. Este importantă spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde, mai ales înainte de mese și după utilizarea toaletei și evitarea împărțirii obiectelor personale.
Foto: Shutterstock