Aşa se manifestă anxietatea la copii! Sfaturi pentru părinţi
Poate că s-a certat cu prietenii lui, nu a luat un calificativ bun la școală ori a fost pus în fața unei situații care l-a speriat sau supărat. Toate acestea pot fi cauze ale anxietății în rândul copiilor. Află care sunt semnele care indică anxietatea și cum poți să-l ajuți pe cel mic.
Se izolează de prieteni
Copilul tău era sociabil și brusc a devenit tăcut și retras? Acest aspect poate indica anxietate, mai ales dacă băiețul sau fetița ta se simțea în largul său alături de ceilalți copii și îi plăcea să interacționeze cu aceștia. Cel mai probabil, în timp ce se juca cu prietenii săi, s-a întâmplat ceva ce l-a deranjat și supărat. Pentru a afla ce l-a supărat, poți încerca să observi comportamentul copilului pe terenul de joacă, în preajma copiilor pe care îi evită, dar cu care obișnuia să se joace înainte. În niciun caz nu îl obliga sau certa ca să-ți spună ce s-a întâmplat, căci acest lucru îi poate crește starea de anxietatea și-l poate face să se izoleze și mai mult. Arată-i, în schimb, că ești alături de el și asigură-l că poate vorbi orice cu tine. Dacă, indiferent ce ai face, copilul pare că se izolează și mai mult, ba chiar devine distant față de membrii familiei, este cazul să soliciți ajutorul psihologului.
Citeşte şi: Psiholog Monica Bolocan: „Copilul poate fi agresiv şi din cauza tensiunilor din familie"
Refuză mâncarea preferată
La început, poți crede că refuzul felului de mâncare preferat poate fi un moft de moment. Dar, dacă acest refuz devine obicei și copilul începe chiar să evite și alte feluri de mâncare, este cazul să ceri ajutorul unui psiholog. Un studiu din 2015 realizat de Pediatrics demonstrează că anxietatea în rândul copiilor poate fi descoperită prin urmărirea comportamentelor alimentare, informează thehealthy.com.
Devine perfecționist
Dorința obsesivă a copilului de a face totul perfect, de la a fi extrem de cuminte până la a avea cele mai mari note la școală, poate duce, în timp, la anxietate și stres. Copilul se străduiește să facă totul perfect, cel mai probabil, de teamă să nu te dezamăgească. Dar, presiunile constante asupra lui nu fac decât să-i cauzeze disconfort psihologic și teamă. Explică-i că este în regulă ca uneori să mai ia o notă mică și să mai facă câte o boacănă. Important este ca el să înțeleagă că nu este necesar să fie cel mai bun la toate, pentru a primi iubirea ta necondiționată.
Devine plângăcios și iritabil
Fiecare copil are, câteodată, momente de iritabilitate, acestea fiind, însă, mai frecvente în cazul copiilor de vârstă mică. Este cazul să te îngrijorezi, dacă puiul tău, care era, din fire, vesel și zâmbitor, devine brusc plângăcios. Plânsul semnalează faptul că cel mic nu poate spune exact ce-l supără și-ți dă de înțeles că-l deranjează ceva, prin episoade de iritabilitate. Cel mai bine ar fi să vorbești cu el, după ce episodul de iritabilitate s-a terminat, pentru că, astfel, copilul va fi mai liniștit și mai dornic să comunice. Nu-l certa și nu-l forța să-ți spună ce-l supără, adoptă o atitudine blândă și înțelegătoare.
Refuză să folosească olița sau toaleta
Acest comportament poate rezulta din faptul că puiul tău a ,,a avut mici accidente” pe timpul zilei sau nopții, neajungând la timp la baie. Poate s-a simțit rușinat sau chiar a fost certat din cauza asta, iar acum se abține să meargă la baie. Nu-l certa dacă mai face în pat, din când în când, fiindcă poți contribui la creșterea stării de anxietate. În schimb, încurajează-l și laudă-l atunci când folosește olița sau toaleta.
Vrea, deodată, să doarmă cu tine în pat
Copilul tocmai s-a obișnuit să doarmă singur și, brusc, vrea să revină să doarmă împreună cu voi? Asistentul universitar și psihiatrul Rebecca R. Berry susține că o rutină nepotrivită înainte de somn poate determina copilul să fie anxios. O rutină potrivită a somnului poate consta în a-i face baie copilului înainte de culcare (baia îl relaxează și facilitează instalarea mai rapidă a somnului), cititul unei povești și, cel mai important: nu-l uita să-l pupi și să-l îmbrățișezi pe cel mic, înainte să adoarmă.
Anca-Teodora Popa