Dr. Rareş Nechifor: „Medicii trebuie să spună pacientului toate variantele de tratament“

1 rares nechifor jpg jpeg

Radu Nechifor este medicul care a adus radiologia intervenţională în România, o specialitate medicală prin care tratează nenumărate afecţiuni, de la fibromul uterin, hernia de disc şi până la adenomul de prostată, fără nicio o tăietură. Specialitatea este însă puţin cunoscută în rândul pacienţilor şi chiar al medicilor.

Ce e radiologia intervenţională?

Radiologia intervenţională e numită şi chirurgia viitorului, pentru că înlocuieşte intervenţiile chirurgicale clasice cu proceduri mai puţin agresive. Prin interiorul vaselor de sânge de la mâini sau de la picioare intrăm cu un tub cu diametrul de un milimetru, la zona cu probleme, fără  anestezie.

Care sunt afecţiunile care se pot trata cu ajutorul procedurii?

Fibromul uterin, hernia de disc, varicocelul, stenozele arterelor carotide, anevrismul, adenomul de prostată, infarctul miocardic. În cazul fibromului uterin, histerectomia (scoaterea uterului nu este deloc o soluţie în favoarea pacientei). Noi efectuăm procedura numită embolizare (adică injectăm nişte particule care vor împiedica sângele să mai ajungă la fibrom, iar acesta se va absoarbe şi va rămâne o cicatrice).

Şi în caz de sarcină extrauterină e recomandată radiologia intervenţională?

Da. Am aplicat această tehnică pentru prima oară în lume, în 2004, iar doi ani mai târziu am prezentat lucrarea la Congresul Societăţii Europene de Radiologie Intervenţională, la Roma, unde a fost recunoscută. Tratamentul clasic înseamnă scoaterea trompei uterine, deci femeia pierde jumătate din fertilitate. Prin radiologia intervenţională astupăm vasele care alimentează embrionul, sarcina se opreşte din evoluţie, iar trompa este salvată, în cele mai multe din cazuri.

Dar în cazul herniei de disc?

În cazul pacienţilor cu hernie de disc care nu se află într-o stare gravă, care-i obligă să se opereze, dar care nu răspund nici la tratamentul medicamentos, avem soluţii. Pacientul pleacă acasă în aceeaşi zi şi se simte mai bine de la o zi la alta. Şi în caz de osteoporoză, singura soluţie eficientă ţine de radiologia intervenţională, deoarece chirurgia clasică ar însemna un mare risc, majoritatea pacientelor având o vârstă înaintată. Noi, cu un ac, mergem până la osul afectat, injectăm un polimer (un ciment care umple vertebra) care oferă osului rezistenţă normală, iar durerea dispare. Sunt paciente care nu pot merge când vin la noi şi pleacă pe picioarele lor. E cea mai mare mulţumire, este spectaculos.

Cum aţi ales această specializare?

Când eram în ultimul an de rezidenţiat la Spitalul Universitar s-a adus angiograful, aparatul esenţial de bază al radiologiei. În prima zi când l-am văzut am fost fascinat şi de atunci, adică de mai bine de 15 ani, numai asta am făcut. De la an la an am adus proceduri noi. La sfârşitul lui 2012 am început să tratăm adenomul de prostată, iar de anul acesta hipertensiunea arterială, prin interiorul vaselor de sânge. Problema este că deocamdată procedura e foarte scumpă.

Cu ce alte probleme vă confruntaţi?

Principala problemă este că metoda nu e prea cunoscută de pacienţi, dar nici mulţi medic nu sunt familiarizaţi, unii nu ştiu, unii ştiu că există, dar nu ştiu că există în România, mulţi intră în nişte automatisme, te trimit acolo, fără să se pună la curent cu soluţiile noi. Pe de altă parte, mai sunt chirurgi care percep procedurile ca fiind concurente, lucru care nu întotdeauna e corect faţă de pacient. Trebuie să-i spunem variantele pacientului şi el să aleagă metoda de tratment. Informarea este esenţială pentru a putea să alegem corect.

CV

Doctor Radu Nechifor

•Absolvent al Facultăţii de Medicină „Carol Davila“ din Bucureşti

•Membru al Societăţii Europene de Cardiologie şi Radiologie Intervenţională (CIRSE)

•Şeful Secţiei de Radiologie Intervenţională la Centrul de Excelenţă în Cardiologie şi Radiologie Intervenţională ARES Bucureşti

•În 2007 a înfiinţat Societatea de Neuroradiologie si Radiologie Intervenţională din România