Cum ne afectează psihic războiul din Ucraina

1 ucraina psihic jpg jpeg

Majoritatea posturilor de televiziune sunt invadate, în ultimul timp, cu ştiri despre invadarea Ucrainei de către Rusia. Peste tot se vorbeşte despre oameni care au rămas fără case, refugiaţi şi fugiţi din ţară în căutarea siguranţei. Şi, pe bună dreptate, situaţia din Ucraina la ora actuală este extrem de critică, iar expunerea continuă la aceste ştiri negative nu aduce niciun fel de soluţii, ci, din contră, dăunează sănătăţii psihice.

În primul rând, este bine să faci o selecţie a surselor informative pentru a nu fi copleşit de informaţii negative. Aşadar, informează-te. dar nu te lăsa ,,asaltat’’ de informaţii. Este foarte important să ne informăm din surse sigure, în legătură cu orice subiect, nu numai despre situaţia din Ucraina. Cele mai sigure surse sunt site-urile oficiale ale instituţiilor sau persoanele cu un statut social şi profesional înalt, precum preşedinţii, miniştrii şi purtătorii de cuvânt. În niciun caz nu se recomandă informarea de pe reţelele de socializare, întrucât, deseori, acestea constituie un mediu propice pentru mesageria în lanţ şi răspândirea de zvonuri false. În cazul programelor de televiziune, este bine să faci o selecţie atentă a posturilor şi să nu te uiţi la mai multe canale deodată, întrucât poţi fi copleşit de informaţii.

Ce este bine să faci pentru o stare mintală mai bună

Practicarea hobby-urilor este de mare ajutor în depăşirea situaţiilor stresante şi epuizante. Statul în faţa calculatorului sau a televizorului şi citirea zilnică a ştirilor negative nu duc decât la frică, supărare şi chiar depresie. Pentru a evita astfel de situaţii este bine să ieşi în aer liber, cel puţin o oră pe zi şi să practici activităţile care îţi fac plăcere, ca scrisul, pictatul, cântatul sau practicarea sportului preferat. Preia iniţiativa! Dacă poţi să ajuţi persoanele refugiate din Ucraina, nu ezita s-o faci, acest lucru nu numai că-ţi va îmbunătăţi starea psihică, dar, cel mai important, îi vei bucura pe cei greu încercaţi de soartă. Sunt o mulţime de puncte de colectare unde poţi aduce hrană neperisabilă, haine, apă, produse de igienă şi jucării pentru copiii ucraineni. Iar, dacă nu poţi ajuta, poţi încerca să te rogi şi să practici meditaţia. Rugăciunile sunt ca un medicament pentru suflet şi au un rol esenţial în menţinerea sănătăţii psihice.

 Anca-Teodora Popa

Sursă: https://www.healthdigest.com