Candida în sarcină
Despre simptomele candidei în sarcină, factorii ce favorizează apariţia acesteia şi riscurile ce pot apărea în cazul în care nu este tratată la timp am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
Candidoza vaginală este o infecţie a sistemului genital cauzată de o ciuperca Candida albicans. În mod obişnuit, această ciupercă se află în corpul uman în vagin, intestin, la nivelul unghiilor şi în cavitatea bucală, ajutând la buna funcţionare a organismului. Atunci când apar dezechilibre în organism, această ciupercă se înmulţeşte şi provoacă neplăceri. În mod special, în cazul femeilor însărcinate, ne-a spus dr. Vythoulkas, scăderea imunităţii organismului şi modificările hormonale pot duce la apariţia candidei vaginale.
Principalele simptome ale acestei infecţii sunt apariţia mâncărimii şi iritaţiilor la nivelul organelor genitale externe, scurgeri vaginale de culoare albă, de consistenţa brânzei, cu miros neplăcut, dureri/disconfort în timpul actului sexual sau la urinare, senzaţie locală de arsură. Alte manifestări mai pot fi constipaţia, balonare, uneori chiar diaree, stări de oboseală excesive, poftă de dulciuri. Diagnosticul se face doar de către medicul ginecolog, pe baza unor analize.
Tratamentul este local şi se prescriu creme şi ovule vaginale, ce nu pun în pericol dezvoltarea sarcinii. Netratată, a continuat dr. Vythoulkas, riscurile candidozei în sarcină se leagă de naştere prematură, avort spontan, greutate mică la naştere, dar şi acestea depinde de trimestrul de sarcină.
Tocmai de aceea, la depistarea primelor simptome, femeilor însărcinate li se recomandă să mergă la cabinetul medicului ginecolog pentru a primi diagnosticul şi tratamentul cel mai eficace. Candida se tratează, dar riscul de recidivă este mare nu doar pe timpul sarcinii. Nu în ultimul rând, partenerul sexual trebuie să beneficieze de tratament corespunzător, chiar şi în lipsa unor simptome evidente ale infecţiei, deoarece poate transmite boala.
Printre cele mai importante măsuri de prevenţie, dr. Vythoulkas recomandă femeilor însărcinate purtarea lenjeriilor din bumbac, niciodată sintetice, folosirea unor produse de igienă intimă cu Ph neutru şi a tampoanelor igienice din bumbac, evitarea duşurilor cu apă fierbinte, dar şi includerea în alimentaţie a produselor lactate din categoria lactatelor fermentate: iaurt, kefir, lapte bătut, sana, a fructelor şi legumelor de sezon pentru întărirea sistemului imunitar.
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competenţe în infertilitate