Cum ştim că am întâlnit partenerul potrivit. Explicaţiile unui expert în neurologie

Mulţi dintre noi ne-am întrebat probabil dacă partenerul de viaţă este cel potrivit. Dr. Orest Bolbocean, medic neurolog practician și doctor în ştiințe medicale, face o analiză mai profundă a relaţiei de iubire.

image

Ştiai că dragostea este o atracție comparabilă cu foamea și setea? Foto: Shutterstock

În neuroştiinţă, aceasta este o stare mentală afectivă care apare atunci când organismul răspunde la stimuli din mediu extern și intern, precum și la gânduri, imagini, simboluri care încalcă „echilibrul”.

„Starea de echilibru” este un „armistițiu” temporar între conștient și subconștient, explică dr. Orest Bolbocean. De îndată ce acest echilibru este perturbat, trăim o experiență emoțională, care este înregistrată de conștiința că o schimbare de stare. Toate aceste procese apar datorită acțiunii anumitor hormoni și neurotransmițători.

Cum ne alegem partenerul de viață?

„Dragostea”, ca și alte emoții, este mediată și de diferite molecule care acționează că mesageri de semnal. Alegerea și identificarea unui partener potențial iubitor este determinată de un complex de substanțe chimice - dopamină, vasopresina, oxitocina și altele. În timpul observării posibililor parteneri, concentrația acestor substanțe crește, activând anumite zone ale creierului, ceea ce determina alegerea.

Experimentele arată că oxitocina facilitează selecția „legăturilor de dragoste” la bărbați, făcând partenerele lor mai atractive decât alte femei.

Analizând regiunile active ale creierului îndrăgostiților, cercetătorii au văzut că două regiuni deosebit de active sunt:

· nucleu caudat (participă la procesele de obținere a recompenselor);

· nucleul ventral segmentar (unde se produce dopamină și se distribuie în alte părți ale creierului).

Vezi şi: Ce boală gravă poate fi prevenită prin ejaculări frecvente. Toţi bărbaţii ar trebui să ştie asta!

Dragostea, comparabilă cu foamea

Rezultatele unor studii ne spun că dragostea este o atracție comparabilă cu foamea și setea, dar acțiunea se diferențiază de hormonul predominant:

· dorința sexuală se corelează în principal cu producția de estrogeni și endorfine;

· dragoste romantică cu dopamină, norepinefrina și serotonină;

· atasare cu oxitocina și vasopresina crescute.

Se pare că, în același timp, puteți avea un atașament puternic față de o persoană, puteți experimenta dragoste romantică pentru o altă persoană și atracție sexuală față de o a treia persoană. Dar există și o combinație extrem de reușită a unui neuro-cocktail trei în unu - și atunci poți spune că ai întâlnit un partener ideal, este de părere medicul Bolbocean.

Vezi şi: Ce semne există că îți sabotezi viața sentimentală

Dr. Orest Bolbocean este medic neurolog practician și doctor în ştiințe medicale, cu peste 15 ani experiență, în universitățile și clinicile din Italia, Franța, Rusia și România, certificat în Kinesiologie aplicată și PDTR. Este printre primii 5 din peste 3.000 terapeuți P-DTR mondiali, este medical care a adus acest curs în România. Este unul dintre cei mai buni specialiști în Terapie manuală.