Ce este love bombing și cum îți afectează relația
Imaginează-ți următorul scenariu: Partenerul pe care de abia l-ai cunoscut îți face multe complimente și te bombardează cu flori și cadouri scumpe, deși voi sunteți de abia în faza de cunoaștere a relației. Acest fenomen poartă denumirea de love bombing.

Love bombing, un tip de relaţie care poate dăuna. Foto: Shuttersock
Love bomer-ul este partenerul care încă de la început îți oferă multe cadouri scumpe, declarații de dragoste și complimente. În timp, love bombing-ul duce la gelozie excesivă, violență psihică și fizică și chiar la izolarea față de cei dragi. Iată la ce trebuie să fii atent ca să eviți love bombing-ul.
Cadourile exagerate și declarațiile de dragoste încă din faza de cunoaștere a relației sunt un semnal de alarmă.
La început, persoana care face love bombing poate părea extrem de îndrăgostită și poate întruchipa forma partenerului sau partenerei ideale. Totuși, cadourile exagerat de scumpe încă de la începutul realației, declarațiile de dragoste și complimentele excesive pot fi un semnal de alarmă. Asta nu înseamnă că nu este în regulă să primești cadouri și cuvinte frumoase din partea persoanei de lângă tine. Dar, dacă acest lucru se întâmplă chiar dacă nu vă cunoașteți foarte bine încă, ar trebui să te pună pe gânduri. Love bombing-ul este o tehnică de manipulare emoțională care poate fi periculoasă în cazul în care se ajunge la jigniri, crize de nervi provocate de gelozie și chiar violență fizică.
Ține cont că, de multe ori, persoana de lângă tine poate face love boming fără să realizeze. De exemplu, o persoană cu stimă de sine scăzută și cu traume nerezolvate din trecut poate resimți o nevoie imensă de validare și iubire, scrie theglowingmuse.com.
Explică-i încă de la început că, deși apreciezi gesturile lui, dorești întâi să vă cunoașteți mai bine și să respectați întâi această etapă de început.
Gelozia inexplicabilă
Foarte multe persoane experimentează în anumite etape ale relației un gram de gelozie. Atâta timp cât gelozia nu depășește anumite limite și nu se recurge la violență psihică, fizică sau izolarea de cei dragi, relația nu are de suferit. Dar, love bomber-ul încalcă acele limite și recurge la comportamente precum:
-se supără când te vezi cu alte persoane și el nu este prezent;
-te jignește sau recurge la alte comportamente negative, spunându-ți apoi că tu ești de vină că a ajuns să se comporte așa;
-te forțează să-ți iei angajamentul față de el, deși nu simți acest lucru în momentul de față;
-te izolează de prieteni și de familie.
Mesajele insistente
Persoanele care recurg la love bombing pot insista cu mesajele și se supără imediat dacă nu le răspunzi în cel mai scurt timp, chiar dacă tu, probabil, ești la muncă sau, pur și simplu nu ai cum să-i răspunzi în acel moment. De altfel, un love bomber te poate face să te simți vinovat(ă) pentru faptul că l-ai „neglijat”, informează colorado.edu.
Nevoia de validare constantă
Cu toții avem unele complexe sau nesiguranțe, dar nevoia profundă de validare poate fi un semnal de love bombing. Iată căror comportamente trebuie să acorzi atenție sporită:
-se supără când nu le răspunzi repede la mesaje;
-îți cere constant să-i confirmi dragostea;
-se pune jos intenționat și așteaptă să fie liniștit(ă) de tine.
Așa te ferești de love bombing!
Poate fi dificil să te ferește de love bomimg, mai ales când ești foarte îndrăgostit(ă) de persoana care îți declară din prima iubirea. Dar, este foarte important să impui limite încă de la început și să ai răbdare să vă cunoașteți mai bine întâi, pentru ca relația voastră să nu se transforme într-una toxică.
Pentru a nu se ajunge la love bombing este esențial să:
-impui limite încă de la început;
-nu accepți sub nicio formă violența, indiferent dacă aceasta este psihică sau fizică;
-o luați ușor. Întâi vă cunoașteți reciproc. Vedeți exact ce personalități aveți, ce puncte comune, ce vă pasionează și ce nu. Descoperiți care sunt activitățile care vă plac și ce vă doriți de la o viitoare relație ca de abia apoi să decideți dacă veți continua împreună sau nu.
-caută sprijinul celor dragi. Nu trebuie să continui cu o persoană care nu te respectă și nu ține cont de limitele tale. Nu uita că nu ești singur(ă) și că poți conta pe ajutorul și sprijinul familiei și prietenilor. De asemenea, nu trebuie să te ferești să cauți ajutor specializat, dacă simți că este necesar.
De Anca-Teodora Popa