Cum eşti manipulat de partener fără să-ţi dai seama
Cu toţii ne dorim relaţii pline de iubire şi respect, însă ce te faci când sufletul tău pereche te joacă pe degete şi tu nici măcar nu ştii asta?! Iată cum îţi dai seama că eşti manipulat(ă)!
Este posibil să fie vorba despre manipulare dacă te simţi presat, controlat sau chiar dacă ai numai senzaţia că ceva ciudat se întâmplă în relaţia ta de cuplu. Manipularea este acea strategie pe care o folosesc persoanele care nu sunt în stare să ceară ce-şi doresc în mod direct, ne spun psihologii. Când eşti manipulat, eşti convins să faci ceva ce nu-ţi doreşti cel mai probabil. Pentru a-şi atinge scopul, manipulatorul joacă fie rolul victimei, fie pe cel al unui agresor, care tachinează neîncetat. Acesta poate recurge la ameninţări, agresiune verbală sau chiar fizică şi intimidare. Iar tu vei ajunge adesea să te simţi vinovat în relaţia cu cineva manipulator.
Portretul manipulatorului
Dacă eşti slab şi cazi în capcana întinsă de partenerul manipulator, vei face tot ce-ţi stă în putinţă pentru a-l ajuta. Manipulatorul te face să pui la îndoială realitatea însăşi, sentimentele pe care le ai, memoria şi comportamentul tău. Trebuie să-ţi dai seama când cel de lângă tine îţi întoarce vorbele, schimbă subiectul astfel încât să fie doar el în prim plan. Te va face să crezi că ai făcut ceva greşit şi că trebuie să faci orice poţi ca să-l ajuţi.
Tu vei începe să te aperi, să te explici, te vei simţi vinovat că nu ţi-ai dat seama până acum de „suferinţa” jumătăţii tale şi că ai eşuat să-ţi ajuţi partenerul la „nevoie”. Doar că manipulatorii se prefac şi se pricep de minune să-i determine pe alţii să-i asculte. Te fac să te simţi prost tocmai pentru a te aduce în stadiul în care vei fi dispus să faci orice pentru ei. Cel mai periculos gen de manipulator este cel care se poartă frumos, cel puţin aparent. Nici măcar nu-ţi dai seama că faptele lui bune, favorurile pe care ţi le face ar avea vreo condiţie. Însă aşa este. Manipulatorul aşteaptă întotdeauna ceva de la tine, iar, dacă nu-i îndeplineşti dorinţele, te va cataloga drept nerecunoscător, incapabil de iubire sau de generozitate.
Metode clasice de-a acţiona
Ai grijă la tacticile aplicate de manipulatori! Cel de lângă tine te poate „aburi” cu complimente înainte de a-ţi cere mici favoruri, de genul „Ce bine arăţi azi! Ai timp două minunte să vorbim?”, după care să treacă la rugămintea mai consistentă, la ce urmăreşte el de fapt: „Dacă mă iubeşti, faci asta pentru mine!” sau „Achită tu nota, eu mi-am uitat portofelul în maşină!”.
La fel de bine, îţi poate cere din prima luna de pe cer, apoi, în urma refuzului tău, îţi face o propunere mai rezonabilă, greu de refuzat prin comparaţie cu prima. Adică îţi spune să nu mai ieşi cu prietenii tăi în oraş, că oricum nu ai nimic bun de învăţat de la ei şi nu fac decât să te folosească, după care rectifică şi-ţi cere ca, atunci când ieşi cu ei, să-i convingi să pună o vorbă bună pentru partenerul tău la şeful lui, de pildă.
Citeşte şi: Află care sunt cele 9 faze ale unei căsnicii
Ce-i de făcut?
În primul rând, trebuie să-ţi dai seama că eşti manipulat, apoi să nu te laşi afectat de acest lucru. Impune-i limite, pune-i în vedere că nu vei ceda rugăminţilor sau ameninţărilor lui. Mai mult, amână-ţi reacţia. Nu semna nicio hârtie pe care ţi-o pune pe masă, nu-i oferi bani, nu fă achiziţii semnificative la insistenţele lui şi nu lua decizii la cald, când te presează să faci asta.
Citeşte şi: Aşa eviţi să te laşi manipulat de cei din jur!