Ce semne există că îți sabotezi viața sentimentală

Ți se pare că poveștile de dragoste fericite sunt pentru alții? Există câteva greșeli pe care trebuie să le eviți pentru a-ți crește nivelul de satisfacție din relațiile amoroase.

romantic 1934223 640 jpeg

Echilibrul unei relații se menține cu efort conștient. Foto: Shuttestock

Potrivit autoarei Jane Greer, doctor in psihologia relațiilor, citată de revista WomensHealth.com, există niște comportamente care au potențialul de a distruge viața noastră amoroasă. Trebuie să identifici aceste comportamente și după ce le conștientizezi, să lucrezi cu tine pentru a nu repeta greșelile.

Prea „disponibil”

Tentația de a renunța la planurile pe care ți le-ai făcut atunci când te sună un parter/ parteneră nou/ă și îți propune să vă vedeți este foarte mare. Dar mai bine este să nu cedezi acestei ispite. Dacă vă vedeți numai și numai când el sau ea este disponibil/ă vei aduna frustrări și vei simți că faci totul așa cum dictează celălalt. Și nu ar fi greșit, exact așa se va desfășura relația. Prin urmare, compromisul este calea sănătoasă, iar întâlnirile, ca și restul deciziilor pentru care este nevoie să colaborați, trebuie să fie avantajoase pentru amândoi, nu doar pentru unul dintre voi. 

Căderea în rutină

„Este ușor să rămâi blocat în zona ta de confort fără să-ți dai seama”, spune  dr. Greer. Dacă faci tot timpul aceleași lucruri și nu esți deloc dispus să îți schimbi programul zilnic penmtru a explora alte teritorii și a cunoaște oameni noi, nici iubirea nu va apărea. Un program plin, în care ai grijă să te odihnești, dar și de hobby-urile tale, de petreceri și ieșit în oraș va duce până la urmă la un deznodământ sigur: vei fi pregătit/ă să cunoști pe cineva nou” și vei ști cum să profiți de orice oportunitate apărută în această direcție.

Discuți depre „foști”

Indiferent cât de enervant ar fi fostul tău iubit sau fosta iubită, șansele ca cineva  nou să dorească să audă povești nesfârșite despre relația anterioră sunt minime. Sfatul speciliștilor este să evitați astfel de conversații la primele întâlniri, dar odată ce vă simțiți mai confortabil ar trebui să explorați și această zonă, pentru că resentimentele din foste realții pot să facă mult rău actualei relații. „Sunt situații în care energia ta romantică este încă prinsă în trecut și trebuie să găsești o cale de a merge mai departe”, explică Greer.

Grăbești relația

Iubirea îți poate da sentimentul amețitor că partenerul pe care tocmai l-ai întâlnit este cel pe care îl vrei pentru totdauna. Nu este nimic în neregulă să gândești așa, dar poate fi prematur să începi discuții despre logodnă și copii în primele săptămâni de relație. Ar putea pune pe fugă un partener care dorește întâi să te cunoască și să ia deciziile acestea cât mai cumpătat.

Să umbli după o persoană inabordabilă

Bărbați și femei inabordabili, dar extrem de atractivi sunt peste tot. Dar nu ar trebui să dezvolți o obsesie pentru ei. Efortul tău ar trebui să se îndrepte către cineva care îți împărtășește interesul și care te observă, în niciun caz către o persoană pentru care ești invizibil/ă. Amintește-ți că oricât de multă atracție simți pentru ei, meriți mai mult decât să stai într-o permanentă tânjeală și suferință.

Citește și Cum știi dacă porți un „bagaj emoțional” care te blochează?