Disfuncţia erectilă, mai frecventă la bărbaţii cu această boală. Medicul explică

Diabetul poate provoca diverse probleme de sănătate, cum ar fi afecțiuni oculare, leziuni ale nervilor și probleme cardiace. Este bine să ştii că diabetul necontrolat poate influența și viața sexuală.
Nu toate persoanele cu diabet se confruntă cu probleme sexuale, dar cercetările arată că acestea sunt destul de frecvente. Aproximativ 50% dintre bărbații și 19% dintre femeile cu diabet au discutat despre acest subiect cu medicul lor.
Simptomele specifice raportate de bărbați sunt: disfuncție erectilă, infertilitate și ejaculare precoce, iar simptomul specific femeilor este act sexual dureros din cauza uscăciunii vaginale, care se produce din cauza fluxului sangvin redus și daunelor vasculare date de nivelul ridicat de zahăr din sânge.
De asemenea, există o serie de simptome comune la bărbați și femei, precum scăderea libidoului, dificultăți în atingerea orgasmului şi lipsa dorinței sexuale.
Orice persoană cu diabet care observă probleme de natură sexuală ar trebui să discute cu un medic. Specialiștii, cum ar fi medicii de familie, ginecologii, sau endocrinologii, pot ajuta la identificarea cauzei și la recomandarea unui tratament adecvat.
Pot să apară disfuncții sexuale
Când diabetul este bine controlat, nivelurile de glucoză rămân în limite normale. Însă, în cazul persoanelor care nu își controlează eficient glicemia, nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot deteriora vasele de sânge și nervii, ceea ce afectează funcționarea sexuală. În plus, persoanele cu diabet au un risc mai mare de depresie, stres și anxietate, factori care pot agrava problemele sexuale.
Un alt factor care poate afecta bărbații este nivelul scăzut de testosteron, iar în cazul femeilor, fluctuațiile hormonale și fluxul sangvin redus pot contribui la scăderea libidoului și a excitației.
Ce spune medicul
Dr. Cătălin Belinski, medic primar urolog la Spitalul de Urgenţă „Prof. dr. Dimitrie Gerota”, București, explică: "Disfuncția sexuală masculină apare la pacienții cu diabet zaharat cu o prevalență estimată între 20 și 71% și, separat sau legat de afecțiuni din sfera urogenitală asociate diabetului, influențează negativ calitatea vieții. La bărbații cu diabet zaharat, riscul crește odată cu durata de la debutul bolii, controlul glicemic inadecvat, precum și cu numărul complicațiilor neurologice ale bolii (retinopatie, nefropatie, neuropatie periferică).
Datele legate de disfuncțiile sexuale feminine la pacientele cu diabet sunt destul de puține. Femeile care prezintă mai multe complicații ale diabetului au un risc mai mare de disfuncții sexuale. Factori cum ar fi depresia, capacitatea de adaptare la boală și calitatea relației cu partenerul pot contribui la afectarea funcției sexuale a femeilor cu diabet, arată practica medicală. Dar, aceste aspecte trebuie cuantificate în studii, mai ales în condițiile în care disfuncțiile sexuale feminine tind să fie ignorate atât de medici, cât și de paciente, iar clinicienii trebuie încurajați să discute despre aceste probleme cu pacientele diabetice."
Ce soluţii există
Dacă te confrunți cu probleme sexuale cauzate de diabet, există mai multe opțiuni de tratament disponibile. Printre acestea se numără:
1. Controlul mai bun al glicemiei
O primă măsură importantă este îmbunătățirea controlului glicemiei și adoptarea unui stil de viață sănătos. Reducerea nivelului de zahăr din sânge poate ameliora funcționarea sexuală.
2. Modificarea tratamentului
Unele medicamente pentru diabet sau afecțiuni conexe, cum ar fi tensiunea arterială crescută, pot contribui la apariţia disfuncțiilor sexuale. Dacă bănuiești că medicația este de vină, discută cu medicul tău pentru a vedea dacă poți ajusta doza sau schimba tratamentul.
3. Medicamente pentru disfuncția erectilă la bărbați
Bărbații cu diabet care se confruntă cu disfuncție erectilă pot beneficia de medicamente precum Viagra (sildenafil) sau de tratamente injectabile care îmbunătățesc fluxul sangvin în zona intimă.
4. Tratamente topice pentru femei
Femeile care au probleme de excitație pot utiliza creme topice cu sildenafil, iar cele care suferă de uscăciune vaginală pot beneficia de tratamente cu estrogen vaginal.
5. Gestionarea sănătății mentale
Depresia și anxietatea pot afecta libidoul și excitația sexuală. Terapia și medicamentele pentru sănătatea mentală pot ajuta la restabilirea echilibrului emoțional și sexual. Dacă anumite antidepresive cauzează efecte secundare sexuale, este posibil să fie necesară ajustarea dozei sau schimbarea medicamentelor.
6. Schimbări ale stilului de viață
Adoptarea unui stil de viață sănătos, inclusiv o alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate și reducerea stresului, poate avea un impact pozitiv asupra sănătății sexuale. De asemenea, somnul de calitate joacă un rol esențial.