Contează sau nu mărimea? Răspunsul te va uimi
Sexualitatea este un lucru firesc, natural. Cu toate acestea, nu am depăşit anumite tabuuri şi avem reţineri să vorbim despre relaţia noastră intimă. Un teren fertil pentru tot felul de mituri, a căror veridicitate e greu de stabilit. Noi am adunat câteva dintre cele mai răspândite şi am încercat să aflăm dacă sunt sau nu adevărate.
Mărimea contează. FALS
„Nu, nu mărimea contează”, spune psihoterapeutul Adina Demian. Potrivit specialiştilor, nu mărimea penisului este determinantă pentru obţinerea satisfacţiei dorite, ci atitudinea partenerilor, comunicarea deschisă pe această temă, implicarea şi securizarea emoţională. „O femeie poate fi satisfăcută şi cu un penis a cărui mărime este de 9 centimetri. Eşecurile provin, mai degrabă, dintr-o atitudine neadecvată (centrarea prea mare pe sine sau, dimpotrivă, pe nevoile partenerei, o preocupare prea mare faţă de felul cum eşti perceput de parteneră, teama de eşec, lipsa siguranţei de sine)“, afirmă psihologul.
Nu există plăcere fără orgasm. FALS
La bărbaţi, plăcerea, orgasmul şi ejacularea nu sunt neapărat legate. Astfel, un bărbat poate ejacula fără a avea orgasm, dar poate simţi o plăcere intensă fără a fi ejaculat. În acelaşi mod, la femei bucuria poate să apară şi fără a exista orgasm. Prin urmare, putem avea o sexualitate intensă şi dacă nu ajungem, în mod sistematic, la orgasm. Nu este vorba despre performanţă în acest sens, ci mai degrabă de mai mulţi parametri: dorinţa, renunţarea, încrederea în celălalt, stima de sine. Plăcerea se întâmplă şi în mintea noastră.
Tulburările sexuale pot fi tratate cu medicamente. ADEVĂRAT ŞI FALS
Există medicamente care permit, de exemplu, revenirea unei erecţii la bărbat sau obţinerea unei mai bune lubrifieri a vaginului, la femeie. Cu toate acestea, sexualitatea nu este doar o chestiune de mecanică trupească, ci o experienţă complexă, în care mulţi factori joacă un rol important: dorinţa, sănătatea, sentimentele... Dar şi unele boli sau anumite tratamente medicale pot duce la tulburări sexuale. Cel mai bine este să discuţi cu partenerul şi cu medicul, pentru a lua în considerare cea mai bună soluţie.
Într-un cuplu stabil, masturbarea nu se mai practică. FALS
Masturbarea nu este rezervată plăcerii solitare. Poate exista şi în interiorul unui cuplu, partenerii mângâindu-se unul pe altul sau fiecare în parte. Masturbarea îl poate ajuta, de asemenea, pe fiecare dintre parteneri să-şi cunoască mai bine corpul. Dar nu există nicio regulă în această chestiune: unii o practică intens, în timp ce alţii nu simt nevoia să o facă.
Poţi face sex şi în timpul sarcinii. ADEVĂRAT
Dacă sarcina evoluează normal şi nu există contraindicaţii sau riscuri pentru copil, se poate face sex în orice stadiu al sarcinii. Uneori, femeile pot fi mai obosite în primul trimestru, iar tulburările hormonale care se produc le pot diminua libidoul. În trimestrul al doilea, în general, totul reintră într-o anumită normalitate. În cel de al treilea, schimbările corporale pot produce un anumit disconfort în găsirea unor poziţii comode. Dar este suficient ca partenerii să se adapteze şi să aleagă poziţiile adecvate.
Actul sexual trebuie să dureze mult, pentru a fi reuşit. FALS
„Poate veţi fi surprinşi, dar un act sexual satisfăcător durează, în general, 13-15 minute cu tot cu preludiu. Focusarea noastră e greşit îndreptată spre durată. Calitatea contează”, spune psihoterapeutul Adina Demian. Actul sexual nu este o competiţie, în care contează performanţa.
Bărbaţii au mai multă nevoie de sex decât femeile. FALS
Nu există niciun argument care să demonstreze acest lucru. Libidoul depinde de mulţi factori, la ambele sexe. Starea de spirit, oboseala şi stresul pot să reducă reduc apetitul sexual şi să producă schimbări hormonale atât la femei, cât şi la bărbaţi.
La fel ca în majoritatea domeniilor, şi în domeniul sexualităţii s-au format, în timp, mai multe mituri. Aceste mituri, transmise de la o generaţie la alta, uneori modificate pe alocuri, alteori în stare autentică, au format şi formează în continuare constrângeri şi stări nemulţumitoare, inhibitoare, celor care cred în ele. Vă sugerez să nu vă lăsaţi influenţaţi de aceste mituri.
Daţi-vă voie să simţiţi natural, să trăiţi din plin ceea ce faceţi în acel moment, lăsaţi-vă mintea să ia o pauză şi puneţi-vă la treabă puterea simţurilor, pentru a vă bucura cu adevărat de experienţă. Exploraţi-vă sexualitatea autentic şi bucuraţi-vă că o aveţi, eliberându-vă mintea de mituri inhibitorii.