Până la ce vârstă te poţi bucura de viaţa sexuală?
Cu înaintarea în vârstă, problemele de sănătate, dar şi prejudecăţile sociale ne influenţează negativ sexualitatea. Ceea ce este foarte rău, spun medicii. Sexul, atunci când este fizic posibil, este cel mai bun medicament: îmbunătăţeşte condiţia fizică şi starea psihică.
Teoretic, atât femeile, cât şi bărbaţii se pot bucura de viaţă sexuală satisfăcătoare până la o vârstă înaintată. Pentru că, biologic, sexualitatea poate să funcţioneze (cu mici ajutoare, în unele cazuri) multă vreme după ce se produc schimbările din perioada de menopauză şi de andropauză. Chiar după vârsta de 80 de ani, spun medicii! Dar practica spune cu totul altceva. După ce atingem o anumită vârstă, nimeni nu se mai aşteaptă să fim apţi sexual. Suntem bunici, părinţi de oameni maturi, la ce mai avem nevoie de... Pentru sănătatea noastră, subliniază medicii. La orice vârstă, sexul, atâta timp cât fizic este posibil, este un exerciţiu uşor şi plăcut, care menţine vasele de sânge şi inima în formă. Şi psihicul, completează psihologii. Exact „lucrurile“ de care ne plângem la bătrâneţe că nu mai funcţionează cum trebuie.
"Sexualitatea nu dispare o dată cu vârsta, ci continuă să se manifeste chiar şi la bătrâneţe. Este adevărat că bolile sau prejudecăţile sociale pot altera viaţa sexuală, ajungându-se până la întreruperea definitivă. Viaţa sexuală poate să înceteze şi în urma tensiunilor şi a stărilor negative apărute după dispariţia partenerului de viaţă. Cu toate acestea, există însă multe persoane care, şi la vârste înaintate, se bucură de un tonus bun şi de o sexualitate activă", explică psihologul Lena Rusti.
Ce modificări fiziologice aduce bătrâneţea
Odată cu trecerea anilor, apar într-adevăr anumiţi factori care sunt responsabili de scăderea intenstităţii activităţii sexuale. Scade nivelul de hormoni şi apar bolile cronice care afectează nivelul de lubrifiere şi de excitare. De asemenea, intervin modificări şi la nivelul sistemului nervos şi vascular, care duc la scăderea vitezei şi a intensităţii impulsului transmis la organele periferice de către centrii nervoşi. Acest fapt duce la efecte care dăunează vieţii sexuale, prin erecţie slabă sau lipsa ei, lubrifiere vaginală mai lentă sau deloc. În unele cazuri, la bărbaţi se poate vorbi despre instalarea impotenţei şi a scăderii fertilităţii.
După 60 de ani se produc şi schimbări de comportament, respectiv femeile pot suferi din pricina tulburărilor de dispoziţie, iar bărbaţii se pot plânge de un apetit sexual ieşit din comun. Dar toate acestea se pot rezolva, pentru ajungera la un… numitor comun.
Citeşte şi: De ce e indicat să iei decizii mari doar după ce faci sex. Sfatul expertului
Există viaţă după menopauză
Menopauza desparte viaţa femeilor în două perioade: înainte şi după. Vestea bună este că sfârşitul vieţii de reproducere la femei poate fi un început al vieţii sexuale de calitate. Mintea femeii începe să se bucure mai mult şi să resimtă mai cu plăcere momentele intime decât în perioada de dinaintea menopauzei. Asta dacă femeia reuşeşte să treacă peste anumite bariere: aspectul fizic modificat şi o relaţie veche, în care probabilitatea ca atracţia să nu mai fie ca în urmă cu 20 de ani să fie foarte mare.
Dar sexul este important, atâta timp cât fizic este posibil! Străinii au înţeles că este cel mai simplu exerciţiu ca să-ţi păstrezi luciditatea şi forţa fizică la o vârstă mai înaintată. Şi iată cum se menţin ei în forma pentru care noi, românii, obişnuim să-i invidiem. Femeile urmează tratamentele recomandate de medic pe bază de hormoni şi utilizează lubrifianţi pentru a combate uscarea vaginală. În felul acesta, la vârsta pensionării multe femei se bucură de o viaţă sexuală activă, care îmbunătăţeşte activitatea mintală şi întăreşte sistemul imunitar. Sunt cazuri şi la noi, dar prea puţine, spun medicii. Şi pe bună dreptate, am putea spune. Doar cine mai are bani din pensia mică să se preocupe de aspecte atât de „lipsite de importanţă„? Cu efecte atât de importante asupra sănătăţii, adăugăm noi. Ei bine, problema lubrifierii vaginale poate fi rezolvată cu tratamente medicamentoase, dar şi cu terapii naturiste, la îndemână. În cartea „Ghid de terapie naturistă“, coordonată de medicul primar de boli interne Scarlat Mihai Alin, scrie că pentru a corecta nivelul redus de estrogen, hormonul responsabil pentru uscarea vaginului, este indicată o cură alimentară cu plante medicinale care conţin estrogeni, cum ar fi: anasonul, ginsengul, lemnul-dulce, salvia, soia, trifoiul- roşu. Mai mult, pentru a combate atât problema lubrefierii insuficiente a vaginului, dar şi pentru rezolvarea disfuncţiei erectile se recomandă afrodiziacele. Busuiocul, scorţişoara, ghimbirul, bananele, avocado, mierea cresc libidoul, dau o stare de bine şi refac echilibrul hormonal.
De asemenea, în loc de pastila albastră, bărbaţii mai pot consuma nuci, seminţe de in, ţelină, gălbenuş de ou, ciuperci, sardine, fructe de mare şi mult usturoi. Dacă sunt consumate regulat, acestea rezolvă problema erecţiei şi măresc capacitatea bărbatului de a susţine un act sexual prelungit.
Bolile de inimă şi sexul
Apariţia bolilor cronice (cele mai frecvente fiind afecţiunile cardiace) nu înseamnă sfârşitul momentelor intime. Se impune însă respectarea unor măsuri de precauţie, recomandate de medicul de familie. De exemplu, dacă kilogramele sunt în exces este indicat să se urmeze un regim de slăbire. De asemenea, este foarte important să nu se amestece medicamentele pentru inimă cu cele care combat disfuncţia erectilă.
Chiar şi până la 80 de ani!
În mod normal, activitatea sexuală este redusă în intensitate la vârstă înaintată, cu raporturi fizice mai puţine. „După 60-70 de ani, relaţia intră pe un alt făgaş, cel în care se dezvoltă empatia, toleranţa şi comunicarea, mai ales dacă partenerii suferă din cauza problemelor de sănătate fizică ori mintală”, subliniază sexologul Cristian D. Acesta spune că, în lipsa afecţiunilor sau în cazul menţinerii sub control a tulburărilor de orice natură, bărbaţii şi femeile se pot bucura, biologic vorbind, de activitate sexuală până după vârsta de 80 de ani.