Poţi avea o infecţie cu transmitere sexuală fără să ai simptome?
Sexul neprotejat și partenerii multiplii sunt principalii factori de risc pentru bolile cu transmitere sexuală. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 1 milion de infecții cu transmitere sexuală (ITS) sunt depistate în fiecare zi, în întreaga lume, majoritatea fiind asimptomatice. Netratate, afecțiuni precum sifilisul, gonoreea, chlamydia și infecția cu mycoplasma genitalium, pot duce la o serie de complicații, inclusiv la pierderea fertilității și la apariția sarcinii extrauterină (ectopică).
Foto: Shutterstock
Sifilisul, afecțiune dificil de diagnosticat
Majoritatea persoanelor cu sifilis (infecţie produsă de bacteria Treponema pallidum) nu realizează că au această boală, afecțiunea fiind asimptomatică de cele mai multe ori. Totuși, anumite simptome precum ulcerații nedureroase la nivelul organelor sexuale, pe buze, sau în cavitatea bucală pot fi prezente în stadiile incipiente ale bolii (sifilisul primar). După aproximativ 2-10 săptămâni de la infectare pot apărea și alte simptome precum febră, dureri de cap, căderea părului și oboseala inexplicabilă. Netratată, boala poate afecta întregul organism, ducând chiar la deces.
Sifilisul se transmite atât pe cale sexuală, cât și de la mamă la făt sau prin transfuzii de sânge și prin utilizarea de echipamente medicale contaminate.
Vezi şi: Cum salvezi o relaţie care se destramă
Chlamydia poate cauza prostatită și infertilitate
Aproximativ 75% dintre femei și 50% dintre bărbații infectați cu bacteria Chlamydia trachomatis nu prezintă simptome ale bolii. Totuși, anumite manifestări ca durerile abdominale, senzația de arsură la urinare, febră, sângerări după actul sexual și dureri de testicule în cazul bărbaților, pot apărea după 2-14 zile de la infectare. Este bine de știut că infecția cu bacteria Chlamydia trachomatis poate apărea chiar dacă partenerul nu a ejaculat, sexul fără prezervativ fiind unul dintre factorii principali care favorizează boala, potrivit Mayo Clinic. Alt factor care poate favoriza infectarea este sexul cu parteneri multiplii. Întrucât nu prezintă simptome, Chlamydia este dificil de diagnosticat, informează timesofindia.indiatimes.com. Dar, netratată duce la complicații serioase precum la infertilitate, infecții ale testiculelor și prostatei (prostatită) și la boala inflamatorie pelvină, în cazul femeilor, o infecție a tractului genital superior la femei, care cauzează dureri abdominale puternice. Boala inflamatorie pelvină afectează uterul, ovarele și trompele uterine.
Gonoreea poate afecta sănătatea articulațiilor și a inimii
Potrivit timesofindia.indiatimes.com, gonoreea este una dintre cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală în SUA. Unele simptome ale bolii ca nevoia de a urina frecvent, scurgerile vaginale de culoare verzuie, durerile abdominale, febra și durerile rectale își pot face simțită prezența după 2-7 zile de la infectare. Totuși, în majoritatea cazurilor, gonoreea poate evolua fără simptome evidente. Netratată duce la infertilitate și poate crește riscul de sarcină extrauterină în cazul femeilor. Alte complicații mai grave sunt afectarea creierului, a inimii și a articulațiilor.
Vezi şi: Bolile venerice care se tratează în cuplu. Ce efecte are lipsa tratamentului
Infecția cu Mycoplasma genitalium crește riscul de sarcină extrauterină
Mycoplasma genitalium este o boala cu transmitere sexuală care nu-și face simțită prezența în organism decât după 2-35 de zile de la infectare. Dar, majoritatea celor infectați nu prezintă o simptomatologie anume. Uneori pot apărea scurgeri vaginale neobișnuite, scurgeri din penis, dureri la urinare, sângerări între menstre, sângerări după actul sexual sau în timpul sexului și dureri abdominale, informează webmdcom. În lipsa tratamentului corespunzător, infecția cu Mycoplasma genitalium duce la infertilate și crește riscul de sarcină extrauterină.
de Anca-Teodora Popa