Complicațiile date de bolile cu transmitere sexuală. Explicațiile medicului

infectie jpg

Două dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală pentru femei sunt chlamydia și gonoreea, urmate îndeaproape de herpes. Uneori, chiar dacă nu dau simptome,  pot apărea complicații.

Doctorul Earim Chaudry a dezvăluit ce complicații pot apărea în urma unei ITS (infecție cu transmitere sexuală) la femei. Primele: infertilitatea și boala inflamatorie pelvină. „Dacă nu se tratează, aproximativ 10-15% dintre femeile cu chlamydia vor dezvolta boală inflamatorie pelvină (BIP)”, avertizează doctorul Chaudry.  „Poate duce la infertilitate și leziuni permanente ale organelor de reproducere”, deoarece trompele uterine, de exemplu, ajung să fie pline de cicatrici.

Unele femei cu BIP pot prezenta dureri frecvente în abdomenul inferior sau dureri în timpul actului sexual.

Boala poate duce, de asemenea, la urinare dureroasă perioade menstruale neregulate și secreții vaginale anormale  și febră. NHS (Serviciul Național de Sănătate) asigură că majoritatea infecțiilor cu trasmitere sexuală pot fi vindicate.

În general, când ajungi la clinică, trebuie să răspunzi la câteva întrebări despre viața ta sexuală.

Întrebările pe care medicul sau asistenta le pot pune ar putea include:

·         Când ai făcut sex ultima oară

·         Ai făcut sex neprotejat

·         Ce simptome ai

·         De ce crezi că ai putea avea o infecție.

Doctorul Chaudry spune că femeile cu chlamydia, gonoree, sifilis sau herpes „au un risc mai mare de a dezvolta cancer de col uterin”.

Simptomele posibile ale cancerului de col uterin ar putea include:

·         Dureri pelvine

·         Durere în timpul actului sexual

·         Sângerări vaginale după actul sexual, între menstruații sau după menopauză

·         Scurgere apoasă, sângeroasă, cu miros urât.

Complicații în timpul sarcinii

Femeile însărcinate care au o infecție cu trasmitere sexuală prezintă un risc mai mare de a avea un travaliu prematur, ceea ce poate duce la moartea copilului.

Copiii născuți din mame care au o ITS au, de asemenea, mai multe șanse de a avea probleme de dezvoltare și de sănătate pe termen lung.

ITS pot fi tratate cu succes cu medicamentele potrivite, dar mai întâi trebuie să obțineți un diagnostic.

„Dacă prezinți simptome ale uneia dintre aceste afecțiuni , e bine să ceri sfatul medicului de familie sau unui medic calificat”, spune doctorul Chaudry.

Testarea pentru o ITS poate implica o probă de sânge sau urină, o probă de secreție sau o examinare a organelor genitale.

„Dacă este posibil, spune partenerului tău sexual și oricăror foști parteneri, astfel încât să poată fi testați și tratați, de asemenea”.

„Dacă nu vrei să faci asta, clinica o poate face de obicei pentru tine – se numește notificare partener și clinica nu va dezvălui cine ești”.

Cum să te protejezi de ITS

Cea mai bună măsură preventivă împotriva ITS este să porți întotdeauna un prezervativ atunci când faci sex.

„Dacă ai avut o ITS o dată asta nu te face imun. Poți obține din nou aceeași infecție”. Sexul oral poate duce, de asemenea, la ITS, cum ar fi gonoreea, herpesul genital, sifilisul și HPV.