Complica╚Ťiile date de bolile cu transmitere sexual─â. Explica╚Ťiile medicului

infectie jpg

Dou─â dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexual─â pentru femei sunt chlamydia ╚Öi gonoreea, urmate ├«ndeaproape de herpes. Uneori, chiar dac─â nu dau simptome,  pot ap─ârea complica╚Ťii.

Doctorul Earim Chaudry a dezv─âluit ce complica╚Ťii pot ap─ârea ├«n urma unei ITS (infec╚Ťie cu transmitere sexual─â) la femei. Primele: infertilitatea ╚Öi boala inflamatorie pelvin─â. ÔÇ×Dac─â nu se trateaz─â, aproximativ 10-15% dintre femeile cu chlamydia vor dezvolta boal─â inflamatorie pelvin─â (BIP)ÔÇŁ, avertizeaz─â doctorul Chaudry.  ÔÇ×Poate duce la infertilitate ╚Öi leziuni permanente ale organelor de reproducereÔÇŁ, deoarece trompele uterine, de exemplu, ajung s─â fie pline de cicatrici.

Unele femei cu BIP pot prezenta dureri frecvente în abdomenul inferior sau dureri în timpul actului sexual.

Boala poate duce, de asemenea, la urinare dureroas─â perioade menstruale neregulate ╚Öi secre╚Ťii vaginale anormale  ╚Öi febr─â. NHS (Serviciul Na╚Ťional de S─ân─âtate) asigur─â c─â majoritatea infec╚Ťiilor cu trasmitere sexual─â pot fi vindicate.

├Än general, c├ónd ajungi la clinic─â, trebuie s─â r─âspunzi la c├óteva ├«ntreb─âri despre via╚Ťa ta sexual─â.

Întrebările pe care medicul sau asistenta le pot pune ar putea include:

┬Ě         C├ónd ai f─âcut sex ultima oar─â

┬Ě         Ai f─âcut sex neprotejat

┬Ě         Ce simptome ai

┬Ě         De ce crezi c─â ai putea avea o infec╚Ťie.

Doctorul Chaudry spune c─â femeile cu chlamydia, gonoree, sifilis sau herpes ÔÇ×au un risc mai mare de a dezvolta cancer de col uterinÔÇŁ.

Simptomele posibile ale cancerului de col uterin ar putea include:

┬Ě         Dureri pelvine

┬Ě         Durere ├«n timpul actului sexual

┬Ě         S├ónger─âri vaginale dup─â actul sexual, ├«ntre menstrua╚Ťii sau dup─â menopauz─â

┬Ě         Scurgere apoas─â, s├óngeroas─â, cu miros ur├ót.

Complica╚Ťii ├«n timpul sarcinii

Femeile ├«ns─ârcinate care au o infec╚Ťie cu trasmitere sexual─â prezint─â un risc mai mare de a avea un travaliu prematur, ceea ce poate duce la moartea copilului.

Copiii n─âscu╚Ťi din mame care au o ITS au, de asemenea, mai multe ╚Öanse de a avea probleme de dezvoltare ╚Öi de s─ân─âtate pe termen lung.

ITS pot fi tratate cu succes cu medicamentele potrivite, dar mai ├«nt├ói trebuie s─â ob╚Ťine╚Ťi un diagnostic.

ÔÇ×Dac─â prezin╚Ťi simptome ale uneia dintre aceste afec╚Ťiuni , e bine s─â ceri sfatul medicului de familie sau unui medic calificatÔÇŁ, spune doctorul Chaudry.

Testarea pentru o ITS poate implica o prob─â de s├ónge sau urin─â, o prob─â de secre╚Ťie sau o examinare a organelor genitale.

ÔÇ×Dac─â este posibil, spune partenerului t─âu sexual ╚Öi oric─âror fo╚Öti parteneri, astfel ├«nc├ót s─â poat─â fi testa╚Ťi ╚Öi trata╚Ťi, de asemeneaÔÇŁ.

ÔÇ×Dac─â nu vrei s─â faci asta, clinica o poate face de obicei pentru tine ÔÇô se nume╚Öte notificare partener ╚Öi clinica nu va dezv─âlui cine e╚ÖtiÔÇŁ.

Cum s─â te protejezi de ITS

Cea mai bun─â m─âsur─â preventiv─â ├«mpotriva ITS este s─â por╚Ťi ├«ntotdeauna un prezervativ atunci c├ónd faci sex.

ÔÇ×Dac─â ai avut o ITS o dat─â asta nu te face imun. Po╚Ťi ob╚Ťine din nou aceea╚Öi infec╚ŤieÔÇŁ. Sexul oral poate duce, de asemenea, la ITS, cum ar fi gonoreea, herpesul genital, sifilisul ╚Öi HPV.