Cum salvezi o relaţie care se destramă

Relațiile se strică dintr-un milion de motive: unul dintre parteneri îl neglijează pe celălalt, altul e prea posesiv, unul dintre ei e prea critic, altul face prea multe gafe și așa mai departe. Dacă ești de părere că un lucru valoros se repară, nu se aruncă, iată câteva idei despre cum poate fi salvată o relație care scârțâie.

image

Dacă nu ajungeți la un consens, deși amândoi vreți ca relația voastră să continue, luați în considerare ajutorul unui terapeut. Foto: Shutterstock 

Comunicați fără să ridicați tonul

Tu și partenerul tău sunteți o echipă, deci vă aflați de aceeași parte a baricadei. E imposibil să fiți mereu de acord asupra oricărui lucru și e normal ca uneori să vă enervați și să fiți în pericol de a ridica vocea. De asemenea, e normal ca uneori să vă deranjeze cum face partenerul anumite lucruri și primul impuls să fie acela de a-l critica. Dacă vreți să vă salvați relația, obișnuiți-vă să comunicați clar ce doriți, să ascultați atunci când partenerul vorbește și să vă exprimați eventualul dezacord cu tact. Amintiți-vă că vreți să găsiți împreună o soluție, nu să câștigați un concurs de cine țipă mai tare.

Nu vorbiți cu toţi despre problemele voastre

În viața unui cuplu, mai ales dacă relația se întinde deja pe mai mulți ani, e normal să apară neînțelegeri. Fiecare dintre noi este unic și vede lumea în felul lui și, în plus, cu toții evoluăm, deci e foarte probabil ca anumite opinii să ni se schimbe odată cu înaintarea în vârstă. Indiferent ce dificultăți apar în relația voastră, e indicat să discutați deschis între voi și să încercați rezolvarea situației fără să implicați alte persoane, cum ar fi un membru al familiei sau un prieten. Până la urmă, relația este între voi doi, nu între voi, soacră și colegul de bancă din liceu.

Recunoașteți-vă greșelile și iertați-vă reciproc

„Ține-ți partenerul mai aproape de inimă decât propria mândrie“, spun cei trecuți prin viață. Când greșim, indiferent că am spus sau am făcut ceva prin care ne-am rănit partenerul, tuturor ne e greu să recunoaștem greșeala. De cealaltă parte, dacă noi suntem cei care ne simțim nedreptățiți, ne e greu uneori să îi iertăm pe cei care ne-au greșit. Specialiștii recomandă ca, dacă suntem într-o relație care ne aduce bucurie și pe care vrem să o păstrăm, de comun acord, să ne cerem iertare atunci când știm că ne-am făcut partenerul să sufere și, de asemenea, să îl ascultăm și să îi acordăm iertarea dacă ne cere acest lucru. Nimeni nu e perfect și, de multe ori, îi rănim pe cei dragi nu pentru că am dorit să le facem rău, ci pentru că ne-am gândit mai mult la noi înșine decât la ce impact va avea acțiunea noastră asupra lor.

Faceți activități împreună, dar și separat

Pe de o parte, e crucial pentru un cuplu de cursă lungă să rezoneze în anumite privințe, să aibă pasiuni comune și să își facă timp pentru ele. O relație nu va fi armonioasă dacă partenerii nu au momente doar ale lor. Aveți un restaurant care vă place amândurora? Luați masa acolo o dată pe lună, la aniversarea relației. Sunteți fani ai muzicii rock? Mergeți împreună la un concert când aveți ocazia. Vă place să urcați pe munte? Programați o drumeție doar pentru voi doi la intervale regulate. Scuze pentru a nu petrece timpul cu partenerul se găsesc mereu („cine stă cu copiii?“, „sunt obosit de la muncă“ etc.), dar relația este ca o casă: dacă nu vrei să cadă pe tine, trebuie să o întreții. Pe de altă parte, e sănătos ca fiecare dintre voi să aibă și activitățile sale separate de cuplu. Încurajați-vă reciproc să vă ocupați fiecare și de hobby-urile personale și de întreținerea relațiilor cu prietenii buni.

Mărturisiți-vă iubirea

Deși la începutul relației flururașii zburau prin stomac și v-ați fi spus „te iubesc“ de 50 de ori pe zi, timpul a trecut și vorbele calde au rămas undeva în urmă. Aproape orice relație de durată trece de la pasiune intensă la o iubire calmă și stabilă, dovedită prin fapte, dar asta nu înseamnă că trebuie să eliminați expresiile afectuoase. Mărturisiți-vă frecvent iubirea unul față de altul, faceți-vă complimente și adresați-vă cuvinte de laudă. Chiar dacă știm și vedem că partenerul este alături de noi, ne susține și ne face viața mai frumoasă, tuturor ne face bine să și auzim că suntem iubiți.