Poate să apară sarcina în timp ce femeia ia anticoncepţionale? Mituri despre contracepţie

Controlul asupra momentului în care un cuplu dorește apariția unui copil oferă o planificarea atentă a vieții și aduce nenumărate beneficii viitorilor părinți. Există însă mituri legate de contractepție, care persistă încă şi este bine să cunoşti adevărul din spatele lor.

image

«Nu poți rămâne însărcinată în timp ce iei pilula»

Când sunt luate corect, contraceptivele orale sunt foarte eficiente, dar nu oferă o protecție perfectă, garantată 100%. Pilulele contraceptive orale conțin estrogen, care împiedică organismul să producă ovule. Dacă iei pastilele care, din diferite motive, sunt inactive pentru că, de exemplu, au stat în condiții de depozitare improprii sau dacă uiți să reiei pastilele în pauzele recomandate, este posibilă apariția unei ovulații. Se întâmplă acest lucru destul de rar, dar mai ales dacă omiți să iei o pastilă sau sau mai multe este necesar să utilizezi în paralel o formă secundară de contracepție, iar prezervativele pot fi o soluție bună pentru astfel de situații.

«Menstruația te protejează»

Se întâmplă rar, dar este posibil. Unele femei cu cicluri menstruale scurte, de exemplu cele care au menstruații la 21 de zile experimentează ovulația în fereastra de 24 de ore când ovulul este disponibil pentru ca spermatozoizii să fie fertilizat,  în ziua a șaptea sau a opta, așa că pot rămâne însărcinate la sfârşitul unei perioade lungi de menstruație. Medicul ginecolog Sherry Ross, expertă în sănătatea femeilor şi autoarea cărţii „She-ology”, explică faptul că dacă femeile au un ciclu menstrual de 21 de zile, dar au menstruații lungi cu sângerări care durează între 5 și peste 7 zile, pot rămâne însărcinate dacă au contacte neprotejate în acest interval.  „Chiar dacă riscul este mic, sarcina se poate întâmpla, deoarece spermatozoizii pot trăi 3 zile în coprul femeii”, explică dr. Ross.

«Dușul după contact elimină sarcina» 

În ciuda acestei credințe comune, experții în sănătatea femeii și medicii ginecologi spun că metoda este absolut ineficientă și, mai grav, poate să facă rău. Dușurile interne produc dezechilibre la nivelul vaginului și favorizează în acest mod apriția de boli prin modificarea microbiomului vaginal și schimbarea pH-ului local.

«Metoda retragerii este eficientă»

Deși este încă folosită de foarte multe cupluri, metoda retragerii poate da greş. Ea constă în retragerea penisului din vagin în momentul ejaculării pentru a întrerupe drumul spermatozoizilor către ovule. Dar, medicii ginecologi sunt unanim de acord că metoda nu funcționează deoarece chiar și înainte de ejaculare, bărbatul poate elibera un lichid care poate avea spermatozoizi activi și viabili, perfect capabili să producă  o sarcină.

Vezi şi: Care orgasm este mai lung: al bărbaţilor sau al femeilor?

«Dacă alpătezi nu rămâi însărcinată»

Dupa naștere, femeile pot rămâne însărcinate chiar înainte de reinstalarea primei menstruații. Momentul primei ovulații variază de la o femeie la alta.  Un studiu citat de Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi arată ca majoritatea femeilor au prima ovulație între 45 și 94 de zile de la naștere, dar alăptarea, „folosită” ca metodă de contracepție, numită medical amenoree de lactație, nu este eficientă 100%, de aceea femeile pot rămâne însărcinate în timpul recuperării postpartum.

Sfatul specialistului

Dr. Diana Mihai, medic specialist obstetrică-ginecologie

Metoda retragerii nu este deloc sigură, fiindcă, inclusiv înainte de a se produce ejacularea, se elimină o cantitate suficientă de spermatozoizi încât să se obţină o sarcină dacă femeia este la ovulație. De asemenea, este de menționat și faptul că în interiorul vaginului poate să rămână lichid seminal și că spermatozoizii conținuți de aceste fluide pot supraviețui în vagin de la 3 până la 5 zile, deci dacă femeia urmează să aibă ovulația peste 1, 2, 3, 4 sau peste 5 zile, atunci poate să rămână însărcinată datorită unui contact sexual avut loc anterior momentului ovulației și spermatozoizilor care au supraviețuit.

Medicamentele scad eficienţa contraceptivelor?

Până în momentul de față există dovezi clare legate de un singur medicament care poate scădea eficiența unor metode contraceptive folosite de milioane de femei. Este vorba despre un medicament antibiotic numit rifampicina. Studiile au arătat că scade eficienţa contracepției hormonale, mai ales în cazul unor produse de tipul inel hormonal sau plasture hormonal contraceptiv, care funcționează prin eliberea de estrogen. Deși există mai multe situații în care s-a raportat ineficiența metodelor contracetive atunci când s-au folosit în paralel antibiotice, rifampicina este singurul antibiotic în cazul căruia s-a dovedit că determină creșterea activității unor  enzime hepatice, care la rândul lor fac metodele contraceptive hormonale mai puțin eficiente. Din acest motiv, dacă ţi se prescrie antibioticul rifampină, dar și medicamente precum antifungicele, anticonvulsiviante și chiar unele suplimente din plante precum cele de sunătoare este bine să utilizezi o formă suplimentară de protecție, cum ar fi prezervativele.