Ce sunt și cum se folosesc prezervativele feminine?

Prezervativele feminine sunt fabricate din latex sau latex sintetic moale și subțire. Sunt purtate în interiorul vaginului pentru a preveni intrarea spermei în uter.

Dacă sunt folosite corect, prezervativele feminine sunt eficiente în proporție de 95%, scrie Serviciul de Sănătate Publică din Marea Britanie.

Prezervativele feminine protejează împotriva sarcinii și a infecțiilor cu transmitere sexuală, dacă sunt plasate în vagin înainte de a intra în contact cu penisul.

Este indicat să folosești întotdeauna prezervative care au marcajul european CE pe pachet. Aceasta înseamnă că au fost testate la standarde înalte de siguranță.

image

Prezervativele feminine încep să câștige teren ca metodă contraceptivă și de protecție împotriva BTS. Foto: Shutterstock

Prezervativele feminine nu trebuie refolosite. Deschide unul nou de fiecare dată când faci sex. De asemenea, au o dată limită de utilizare, trecută pe ambalaj. Nu folosi prezervative învechite, care au ieșit din termenul de garanție.

Cum funcționează? 

Prezervativele feminine sunt o metodă contraceptivă de barieră purtată în interiorul vaginului. Ele previn sarcina prin oprirea întâlnirii spermatozoizilor cu ovulul.

Un prezervativ feminin poate fi introdus în vagin înainte de sex, dar este mai sigur să fie montat înainte de a începe preludiul. Sperma poate ieși din penis chiar înainte ca un bărbat să aibă un orgasm și să ejaculeze complet, de aceea este mai bine ca prezervativul să fie în vagin de la începutul reprezentat de preludiu, până la sfârșitul actului sexual.

image

Cum se folosește?

Deschide pachetul și scoate prezervativul feminin, având grijă să nu îl rupi. Nu deschideți pachetul cu dinții. Strânge inelul mai mic de la capătul închis al prezervativului și pune-l în vagin.

Asigură-te că inelul mare de la capătul deschis al prezervativului acoperă zona din jurul deschiderii vaginului și că penisul intră în prezervativul feminin, nu între prezervativ și partea laterală a vaginului.

După sex, scoate imediat prezervativul extrăgându-l ușor. Poți răsuci inelul mare pentru a preveni scurgerea materialului seminal și aruncă prezervativul într-un coș, nu în toaletă.

Prezervativele feminine sunt pre-lubrificate pentru a le face mai ușor de utilizat, dar s-ar putea să-ți doreaști să folosești lubrifiant suplimentar.

Avantajele și dezavantaje ale prezervativelor feminine

Prezervativele feminine ajută la protejarea ambilor parteneri de boli cu transmitere sexuală, inclusiv HIV. Când sunt utilizate corect, sunt o metodă fiabilă de prevenire a sarcinii, de folosit doar atunci când faci sex, fără efecte secundare.

DezavantajeTotuși, unele cupluri consideră că introducerea unui prezervativ în vargin le întrerupe dispoziția pentru sex. Pentru a ocoli acest lucru, încercă să faci din fixarea lui, o parte din preludiu.

Prezervativele feminine sunt foarte rezistente, dar se pot despica sau rupe dacă nu sunt folosite corespunzător, nu se găsesc la fel de des ca prezervativele masculine și pot fi mai scumpe.

Spermatozoizii pot ajunge uneori în vagin în timpul sexului, chiar și atunci când se folosește un prezervativ feminin. Acest lucru se poate întâmpla dacă: penisul atinge zona din jurul vaginului înainte ca un prezervativ feminin să fie introdus, prezervativul feminin este împins prea adânc în vagin, penisul intră accidental între partea laterală a vaginului și prezervativ, prezervativul este deteriorat de unghii sau de bijuterii. În aceste situații apelează la contracepția de urgență.

De asemenea, ar trebui să iei în considerare un test pentru boli cu transmitere sexuală.

Citește și De ce să mănânci ovăz în fiecare zi?