Iată ce lucruri ciudate se întâmplă când o femeie ovulează!

Corpul, creierul și comportamentul se schimbă în perioada cea mai fertilă a lunii.

Cu aproximativ două săptămâni înainte de menstruație, corpul tău se pregătește pentru o potențială sarcină prin ovulare, un proces prin care un ovul este eliberat dintr-un ovar în trompele uterine, unde poate fi fertilizat de spermatozoizi. Nivelul de estrogen atinge vârfuri în acest timp, iar progesteronul începe să crească brusc, dar aceste creșteri hormonale nu afectează doar sistemul tău reproducător, ci îți afectează și comportamentul, scrie Health.

Mirosul este mai ascuțit

Femeile sunt mai sensibile la miros în timpul ovulației, potrivit unui studiu publicat în 2013 în Hormones and Behavior. Potrivit studiului, femeile care ovulau erau mai sensibile la androstenonă și androsteron, feromoni umani găsiți în transpirația și urina masculine, precum și la un mirosul de mosc, comparative cu femeile care luau pilule contraceptive (și, prin urmare, nu ovulau).

semne ovulaţie jpeg

Ovulația este un moment de impact asupra organismului. Foto: Shutterstock

Este posibil ca un simț al mirosului crescut să te ajute să adulmeci mai bine un potențial partener în această perioadă de maximă fertilitate.

Te înroșești ușor

Culoarea pielii tale se schimbă foarte ușor pe parcursul ciclului menstrual, conform unui studiu din 2015 al Universității din Cambridge. Când femeile au fost fotografiate fără machiaj la aceeași oră în fiecare zi timp de o lună, au avut cea mai mare înroșire a feței la ovulație. Aceste schimbări sunt atât de ușoare încât nu sunt de fapt detectabile de ochiul uman, dar cercetătorii bănuiesc că pot fi legate de alte modificări ale aspectului sau comportamentului, deoarece alte studii au descoperit că bărbații consideră femeile mai atractive atunci când ovulează.

Vocea se schimbă

Femeile folosesc un ton mai înalt și mai „feminin” atunci când ovulează, spune un studiu realșizat la Universitatea „UCLA”, din 2009. Această înălțime mai mare a vocii este asociată cu tinerețea (și, prin urmarecu fertilitatea), ceea ce poate explica de ce un studiu anterior în Evolution & Human Behavior a descoperit că vocile femeilor au fost evaluate ca fiind mai atractive în timpul ovulației.

La capitolul schimbări de comportament în timpul ovulației au fost constatate și îmbrăcatul și mersul diferite, care atunci când toate sunt puse împreună, pot fi modul în care femeile își dezvăluie fără să vrea,  starea de fertilitate.

Femeile care ovulează sunt mai predispuse să aleagă îmbrăcăminte revelatoare, a constatat un studiu de la Universitatea din Texas, iar un studiu anterior UCLA a constatat că oamenii au mai multe șanse să evalueze femeile aflate în faza lor cea mai fertilă ca „atractive”, comparativ cu femeile aflate la post-ovulație.

Alte studii au descoperit că femeile sunt mai predispuse să poarte haine roz sau roșii în timpul celei mai fertile ferestre - ideea fiind că bărbații sunt atrași sexual de femeile care poartă roșu.

Astmul se poate îmbunătăți

Cel mai probabil, astmul se va îmbunătăți pentru o zi sau două în preajma ovulației, potrivit unui studiu norvegian din 2012.

Când cercetătorii au evidențiat simptomele a aproape 4.000 de femei de-a lungul ciclurilor lor menstruale, au descoperit că, în timp ce respirația șuierătoare și dificultățile respiratorii asociate cu asmtul au fost mai puternice în primele două săptămâni ale lunii (când nivelurile de estrogen sunt în mod natural ridicate), ambele simptome au scăzut în  timpul ovulației (zilele 14 până la 16).

Colesterolul scade

Dacă trebuie să-ți verifici colesterolul, nu o face înainte de ovulație. Atunci este cel mai ridicat nivel, conform unui studiu din 2010 publicat în Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Cercetătorii au descoperit că nivelul de colesterol total al femeilor a crescut în prima jumătate a ciclului și  scăzut rapid după ovulație. Testarea la sfârșitul ciclului, când nivelul este cel mai scăzut, reduce riscul de a obține un răspuns fals pozitiv.

Partenerul devine mai gelos

Cercetările au arătat de mult timp că femeile gravitează către bărbați cu aspect „masculin” în timpul ovulației, tipologia cu liniile maxilarului puternice și la buze subțiri. Dar partenerul tău, care observp aceste lucruri se poate simți amenințat de acești bărbați, potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Liverpool din Marea Britanie. Bărbații ale căror partenere de sex feminin ovulau i-au evaluat pe alți bărbați cu trăsături masculine ca fiind  „o posibilă amenințare”, în comparație cu bărbații a căror parteneră nu ovula fiindcă lua anticoncepționale.  

Citește și Ce mănâncă Victoria Beckham în fiecare zi?