Când apare, de fapt, andropauza şi cum afectează viaţa sexuală

image

Andropauza reprezintă scăderea producţiei de testosteron la bărbaţi. Totuşi, părerile specialiştilor sunt împărţite. În vreme ce unii susţin că nu se poate vorbi despre o „menopauză masculină”, alţii spun că ar fi vorba despre un mit, care nu se justifică din punct de vedere medical. Cu toate că, la fel ca şi în cazul femeilor, hormonii sexuali se reduc şi la bărbaţi pe măsura înaintării în vârstă, totuşi, scăderea testosteronului, care începe de pe la 35 - 40 de ani, este mai lentă ca în cazul scăderii estrogenului la femei. În plus, fertilitatea bărbaţilor persistă până la o vârstă înaintată, de aceea, nu ar fi indicată comparaţia dintre cele două etape ale vieţii, cea a femeilor cu cea a bărbaţilor.

Nu toţi bărbaţii sunt afectaţi în acelaşi mod

În cazul bărbaţilor, modificările axului hipotalamo-hipofizo-gonadal apărute odată cu înaintarea în vârstă sunt mai subtile faţă de cele existente la femei. Nivelul testosteronului (total şi al fracţiei libere) se reduce lent, mai ales după 40 - 50 de ani. Din acest motiv, mulţi specialişti nu recunosc termenul de andropauză, denumind altfel această stare fiziologică a persoanelor de sex masculin. Unii specialişti vorbesc despre sindromul de deficit de testosteron sau deficienţă androgenică a vârstnicului (ADAM - „androgen deficiency in the aging male”).

Factori de risc

Principalul factor de risc al andropauzei este înaintarea în vârstă. Există şi alţi factori predispozanţi, care pot exacerba inclusiv simptomele. Printre aceştia, se numără: obezitatea (mai ales cea abdominală), unele boli (diabetul, afecţiunile hepatice sau cardiace), stresul cronic, fumatul, sedentarismul, exesul de alcool, unele medicamente (antihipertensive, antiepileptice).

Funcţia sexuală poate fi afectată

Nu toţi bărbaţii resimt fizic efectele scăderii nivelului de testosteron, tocmai pentru că modificările hormonale sunt mai puţin intense şi treptate, spre deosebire de cele apărute la femei. Diminuarea testosteronului în cazul bărbaţilor poate fi însoţită de manifestări fizice şi psihice, însă nu toţi bărbaţii au aceleaşi simptome. În principal, este afectată funcţia sexuală, iar acest lucru poate să determine libido scăzut, disfuncţie erectilă, reducerea frecvenţei erecţiilor nocturne şi infertilitate. Bărbaţii aflaţi în această etapă a vieţii se mai pot confrunta cu: pierderea masei musculare, scăderea puterii de concentrare, oboseală, iritabilitate, creşterea sânilor, alopecie, uscăciunea pielii, luarea în greutate.

Ce spune medicul

Dr. Corina Neamțu, medic primar endocrinologie, explică:

"Andropauza este echivalentul masculin al menopauzei și implică scăderea treptată a nivelului de testosteron odată cu înaintarea în vârstă. Primele semne pot apărea în jurul vârstei de 40 de ani. La bărbat, nu există un eveniment specific similar încetării ciclului menstrual, iar scăderea nivelului de testosteron se produce progresiv și nu brusc, ca în cazul femeilor.

Bărbații dezvoltă simptome precoce de deficit androgenic: scăderea libidoului, deficit energetic, depresie. În timp, apar: disfuncția erectilă, infertilitatea, scăderea vitezei de creștere a părului facial și corporal, ginecomastia, scăderea masei musculare, osteoporoza, dificultățile de concentrare.

Diagnosticul este mai dificil decât la femei. Inițial, pacienții completează chestionarul ADAM, care sugerează deficitul androgenic, apoi se recomandă dozarea testosteronului seric total și liber dimineața (sunt necesare mai multe determinări). Se adaugă analizele uzuale, consultul urologic pentru prostată.

Pot ajuta la ameliorarea simptomelor: terapia hormonală de substituție și schimbările în stilul de viață – menținerea unei greutăți normale, limitarea consumului de alcool, oprirea fumatului, exercițiul fizic regulat". 

Vezi şi: Ce vrea, cu adevărat, o femeie de la un bărbat?