Când ştie sigur o femeie că a intrat la menopauză

image

Parte naturală a procesului de înaintare în vârstă, menopauza reprezintă sfârşitul perioadei reproductive a femeii. 

Funcţia ovarelor încetează, iar ovulaţia nu mai are loc, prin urmare, sarcina nu mai este posibilă. Atât funcția secretorie (estradiol și progesteron), cât și funcția ovulatorie (potențialul de a procrea) încetează în menopauză.

Din punct de vedere medical, o femeie se află la menopauză când nu a mai avut cicluri menstruale timp de 12 luni consecutive.

„Instalarea menopauzei are loc între 40 și 55 de ani. Dacă apare mai devreme (menopauza precoce) sau nu se instalează până la 55 de ani, sunt necesare investigații suplimentare și tratament, după caz. Momentul apariției are, cel mai probabil, determinism genetic. De obicei, femeile intră la menopauză aproximativ la vârsta la care aceasta a apărut și la mamele sau rudele apropiate lor. Factorii de mediu (stilul de viață, stresul) și bolile cronice pot influența, la rândul lor, momentul instalării menopauzei“, afirmă dr. Viorica Chiriță, medic primar obstetrică-ginecologie.  

Istoricul medical şi stilul de viaţă pot influenţa momentul în care o femeie intră la menopauză. O dietă precară, cu carenţe de nutrienţi, sedentarismul şi bolile cronice contribuie la apariţia dezechilibrelor hormonale şi a instalării premenopauzei şi menopauzei. Totodată, aceşti factori pot agrava simptomele care le însoţesc.

Este precedată de perimenopauză

Perioada cuprinsă între 2 şi 7 ani care precede menopauza se numeşte perimenopauză, reprezentând ultima parte a vieţii reproductive feminine. La unele femei durează mai mult, la altele mai puţin. Perimenopauza debutează cu primele dereglări ale ciclului menstrual. Pot să apară menstre neregulate sau chiar absenţa ciclului menstrual, sângerări abundente, menstruaţii prelugite sau mai scurte ca de obicei, sensibilitate crescută la nivelul sânilor, insomnie, depresie, sângerare uterină şi uscăciune vaginală. Perimenopauza continuă până când ciclul menstrual este absent timp de 12 luni la rând, când se instalează menopauza.

Cauzele menopauzei precoce

Sistemul reproductiv al femeilor are un număr limitat de ovule, acestea fiind eliberate de parcursul vieţii fertile. Când ovarele încetează să mai funcţioneze, adică să mai producă ovule, înainte de 40 de ani, este vorba despre menopauză precoce. Există anumite cauze care duc la instalarea menopauzei înainte de termen, printre care: bolile autoimune (precum tiroida Hashimoto), anomaliile cromozomiale (sindromul Turner), tratamentele pentru cancer (chimioterapie, radioterapie), operaţia de îndepărtare a uterului (histerectomie).