Pot persoanele cu diabet să consume banane? Dr. Adrian Copcea explică

Există un mit potrivit căruia bananele ar trebui evitate de persoanele care au diabet zaharat. Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet, nutriţie, boli metabolice, a explicat următoarele despre acest subiect. 

image

"De unde provine acest mit al unor fructe care ar trebui ocolite în diabetul zaharat: din procentul mai mare de zaharuri din unele fructe comparativ cu alte fructe. Acest procent însă nu trebuie niciodată judecat individual, pentru că regula de bază în dieta din diabetul zaharat se referă la TOTALUL carbohidraţilor zilnici, doar cu UNELE precauţii la anumite tipuri de aport de carbohidraţi care pot creşte prea tare şi prea brusc glicemia şi chiar şi acolo e de discutat mai în detaliu.

Dar, per total, dacă avem fructe dulci, cu conţinut apropiat de 20% carbohidraţi (cei mai mulţi din ei fiind zaharuri) comparativ cu fructe mai puţin dulci, cu conţinut apropiat de 10% (adică din totalul de grame al fructului 10% furnizează glucoză, mai precis e un mix de glucoză/fructoză care în corp devine tot glucoză), comparaţia trebuie făcută nu după tabelul sec, care are conţinutul la 100 grame, ci după consumul real.

Mai exact:

200 de grame de fructe cu 20% carbohidraţi înseamnă un net de 40 de grame de glucoză.

400 de grame de fructe cu 10% carbohidraţi înseamnă un net de 40 de grame de glucoză.

Adică acelaşi lucru.

Schimbarea a 200 de grame de fructe dulci, să zicem struguri cu 20% zahăr cu 400 g mere, care au 10% zahăr, nu înseamnă niciun progres, e exact acelaşi lucru.

CÂTEVA DETALII CARE COMPLICĂ ACEST CALCUL:

În paralel cu calculul general al carbohidraţilor trebuie făcut calcului „carbohidraţilor efectivi”, ai „carbohidraţilor glicemici”, ceea ce înseamnă luarea în calcul şi a FIBRELOR.

Iar aici e în felul următor:

• Unele fructe se mănâncă CU COAJĂ, şi asta e bine din perspectiva nutrienţilor (şi e de avut grijă din perspectiva pesticidelor), iar coaja are şi fibre.

• Unele fructe au fibre şi dacă dai jos coaja, exact ăsta e cazul bananei.

• Unele fructe pot avea un procent în absolut de 10-15%, de exemplu pepenele roşu, deci ar părea „bune pentru diabet”, doar că de la ele nu mâncăm coaja ci miezul, iar aceste fructe de fapt nu sunt cu nimic superioare bananei sau strugurilor ca nutrienţi, ba chiar dimpotrivă.

ATUNCI CE FRUCTE ALEGEM?

Oricare din ele. Ţinând cont că la un consum total pe zi „încap” gramaje mai mici din fructele foarte dulci comparativ cu cele mai puţin dulci, care pot fi consumate şi în gramaj DUBLU faţă de cele dulci. În plus dulceaţa fructelor nu e o cifră din tabel ci e un întreg spectru, o banană de la crudă la foarte coaptă poate varia de la 8% la spre 25-30% glucide. Din fericire această cifră se „vede” în ceva: în gustul fructului. Mai dulci = conţinut mai mare de zahăr.

Fructele cu mai mari beneficii din perpectiva diabetului sunt în general cela mai bogate nutritiv, aici incluzând şi fructele de pădure, merele, perele, strugurii, bananele, dintre ele cele la care se consumă şi coaja au avantajele suplimentare ale nutrienţilor din coajă. Iar cei mai mulţi nutrienţi SUNT exact în coajă.

Pentru a nu lungi mult: NU, strugurii şi bananele nu sunt contraindicate în diabetul zaharat, ce e de făcut e doar de analizat ponderea lor TOTALĂ în TOTALUL dietei., în totalul carbohidraţilor din dietă", explică dr. Adrian Copcea. 

Sursă: facebook.com/doctoradriancopcea