Uite cum se manifestă stima de sine scăzută!

2 jpg jpeg

Cedezi cu uşurinţă Încerci să eviţi conflictele cu orice preţ, chiar dacă acceptarea dorinţelor cuiva presupun să renunţi la ale tale. Rareori reuşeşti să-ţi spui păsul, ceea ce nu permite celorlalţi să te cunoască foarte bine. Treci peste aversiunea faţă de conflict şi expune-ţi argumentele. Suferi adesea din cauza unor stări depresive Persoanele cu o stimă de sine redusă evită să socializeze şi să încerce ceva nou, ceea ce îi poate aduce în pragul depresiei. Dacă ai stări depresieve adesea, cere sfatul unui psihoterapeut, găseşte-ţi o pasiune, plănuieşte o vacanţă într-un loc diferit, chiar dacă aceasta presupune să-ţi asumi riscuri. Îţi ceri scuze adesea Cei care au puţină încredere în forţele proprii cred că orice nu merge bine este din cauza lor. Îşi văd numai greşelile, mai puţin calităţile. Ori de câte ori simţi nevoia să te scuzi pentru ceva, gândeşte-te bine dacă este vina ta sau nu. Ai dreptul să greşeşti, atâta timp cât nu repeţi greşelile şi înveţi din acestea.

Dacă percepi orice observaţie care ţi se face ca pe o insultă, este posibil să suferi de o stimă de sine scăzută. Înainte de a reacţiona impulsiv sau de a te supăra, data viitoare când ţi se adresează critici numără până la trei, apoi oferă o replică.

În cazul bărbaţilor în special, o stimă de sine scăzută se manifestă printr-un simţ critic exacerbat. Fac adesea observaţii răutăcioase, negative, sunt geloşi, exagerat de protectori.

Femeilor cu o încredere de sine scăzută riscă să nu poate ieşi dintr-o relaţie abuzivă şi nesănătoasă, preferând să se lase conduse de celălalt şi fiindu-i teamă să se opună partenerului şi să işte un conflict cu acesta.