Care erau mâncărurile preferate ale lui Ceauşescu. Obiceiul la care nu renunţa nici în ruptul capului

Fostul dictator Nicolae Ceuşescu prefera mâncărurile tradiţionale româneşti şi ar fi avut un regim alimentar echilibrat, potrivit multor surse. Cu toate că îşi permitea orice, obişnuia să consume mai ales legume şi lactate.

image

Nicolae Ceauşescu obişnuia să mănânce la ore fixe, nu fuma şi nu consuma cafea şi nici băuturi acidulate. Între 1960 şi până în 1989, masa servită de soţii Ceuşescu era asigurată de Sectorul protocol, care îi deservea pe demnitari. La prima masă a zilei, Ceauşescu şi soţia sa mâncau mai ales şuncă, brânză, caşcaval, telemea, ouă, ceai şi lapte.

Consuma legume zilnic, iar carne mai rar

Potrivit Suzanei Andreiaş, menajera soţilor Ceauşescu, preparatele cu legume erau prezente zilnic în meniul fostului cuplu prezidenţial.

„Îi plăcea ciorba de lobodă, făcută cu zarzavat, acrită cu borş, îi plăcea ciorba de salată, ciorba de ştevie, mâncarea de spanac, spanac piure cu ouă ochiuri, urzici... mânca mai mereu din astea. Vă spun sincer, am rămas uimită prima dată când l-am văzut cu câtă poftă a mâncat ciorba de salată”, a povestit menajera.

Ceauşescu şi soţia sa obişnuiau să mănânce carne doar sâmbăta şi duminica, mai rar în restul săptămânii.

 În cartea, „Cinele dictatorilor: un ghid de prost gust pentru ospătarea tiranilor” (Dictators' Dinners: A Bad Taste Guide to Entertaining Tyrants), autoarele americane Victoria Clark şi Melissa Scott spun că Ceauşescu adora musacaua de legume, cu ou şi smântână pe deasupra, piftia de crap gătită în stil românesc şi salatele cu roşii, ceapă şi brânză, pe care le consuma cu friptură.

Dormea la prânz

Nicolae Ceauşescu a avut un obicei la care nu a renunţat până la sfârşitul vieţii: somnul de prânz. „Chiar peste hotare, prefera să nu mănânce, dar să doarmă. După-amiaza, când se trezea, nu se activa imediat sută la sută. Dacă te chema la prima oră după somn, era dificil, mofturos”, potrivit lui Ştefan Andrei, fost ministru de Externe („I se spunea Machiavelli. Ştefan Andrei în dialog cu Lavinia Betea", Editura Adevărul, 2011), citat de historia.ro. Fostul dictator dormea cel mult două ore ziua.

Vezi şi: De câte ore de somn avem nevoie pentru ca sănătatea să nu fie afectată

@historia.ro