Care este boala care aproape a răpus-o pe Regina Maria
Îndrăgita regină Maria a avut de suferit din cauza unei boli infecţioase care s-a făcut responsabilă de moartea a cel puțin 40 de milioane de oameni, unele estimări ajungând însă până la 100 de milioane.
Regina Maria a avut gripa spaniolă. Foto: Wikipedia
Este vorba despre gripa spaniolă, boală care s-a suprapus cu sfârșitul Primului Război Mondial (1918- 1919). De altfel, conflagraţia a contribuit mult la răspândirea gripei spaniole. Gripa spaniolă s-a răspândit în multe ţări odată cu întoarcerea soldaţilor de pe front, fiind cunoscută pentru rata de mortalitate crescută.
După Moartea neagră, din secolul al XIV-lea, a fost una dintre cele mai grave pandemii, din istoria umanităţii. Se consideră că a provocat undeva între 40 şi 100 de milioane de decese în cursul anilor 1918 - 1919, cel puţin dublu faţă de numărul total de victime produse de Primul Război Mondial, cu militari şi populaţie civilă la un loc. Multe dintre victime au fost persoane tinere şi sănătoase, gripa spaniolă fiind total diferită de celelalte pandemii care au afectat copii, bătrâni şi persoane cu sănătatea deja şubrezită.
Vezi şi: Secretele de frumusețe ale Cleopatrei
Regina Maria a avut gripă spaniolă. Ce a scris în jurnal despre boală
Printre victimele celebre ale gripei spaniole s-au numărat poetul francez Guilaume Apollinaire, pictorul austriac Gustav Klimt, sociologul german Max Weber, și primul șef al statului sovietic, Yakov Sverdlov. Printre cei care au scăpat de boală, s-au numărat președintele american Woodrow Wilson, viitorul locatar de la Casa Albă Franklin Delano Roosevelt, premierul Angliei, David Lloyd-George, precum și creatorul îndrăgitului Mickey Mouse, cineastul Walt Disney.
În România, printre victimele necruțătoarei gripe spaniole s-au aflat generalul Eremia Grigorescu, eroul de la Oituz și Mărășești, precum și Fotin Enescu, un bun ministru al Domeniilor, foarte apreciat de Regina Maria.
La rândul său, Regina Maria era să fie răpusă de această boală, care a afectat-o chiar în clipa supremului ei triumf, cel de a vedea realizată România Mare, ea fiind recunoscută de către supușii ei drept „împărăteasă a tuturor românilor”.
„N-am mai scris de 20 de zile! Am fost bolnavă, foarte bolnavă, lovită brusc și pe neașteptate, pe la spate, cum s-ar spune, și am fost țintuită la pat – tocmai când lumea voia să se bucure alături de mine. Boala m-a luat de sâmbătă, m-am trezit cu capul greu și dureros, am îndurat cu greu câteva audiențe… Dar am fost bolnavă – o boală oribilă, dureroasă, cum n-am avut în viața mea. Zile întregi de febră chinuitoare și greață, slăbiciune, halucinații crunte și insomnia neîntreruptă, până am crezut că voi înnebuni. Deci aceasta e celebra gripă spaniolă – ei bine, de acum știu că nu e de glumă cu ea”, scria regina pe 26 decembrie 1918 în Jurnalul ei de război, ținut în perioada 1916-1919.