De ce e sănătos să consumi lobodă. Cum o prepari pentru beneficii maxime

1 loboda jpg jpeg

Avânt efecte vitaminizante şi remineralizante, loboda este bine să fie inclusă cât mai des în meniul de primăvară.

Loboda este un adevărat mic depozit de vitamine (C, B3, B6, B9), minerale (potasiu, fosfor, fier, magneziu) şi enzime. De aceea, este benefică mai ales în această perioadă, când te poţi confrunta cu astenia de sezon. Cu un conţinut redus de calorii şi cu multe fibre, loboda are şi efect laxativ, fiind potrivită dacă vrei să slăbeşti.

Aliment şi remediu

Loboda este folosită mai ales în alimentaţie, în diverse preparate culinare, în amestec cu ştevia şi spanacul. Poate fi consumată ca salată, ciorbă, în omlete, sufleuri, plăcinte şi ca garnitură pentru fripturi.

Ca remediu, loboda este indicată pentru acţiunea remineralizantă şi vitaminizantă, pentru acţiunea diuretică. În trecut, era folosită şi în boli de ficat sau ginecologice.

Fiertura din frunze de loboda tratează constipaţia, iar compuşii emolienţi şi antiinfecţioşi recomandă planta celor cu bronşită astmatiformă sau alergii. Pentru dureri de gât şi tuse, în fiertură se pune puţină miere (când amestecul s-a mai răcit).

REŢETĂ: Ciorbă de lobodă

Ai nevoie de: 1,5 l de apă, 2 cepe verzi, 3 legături de lobodă , 1 legătură de ştevie, 1 legătură de leuştean, 2-3 linguri de orez, zeamă de lămâie, sare.

Preparare: Se pune apă la fiert. Se adaugă cepele verzi tăiate mărunt. Apoi, se adaugă orezul bine spălat. Se fierbe 10 minute. Se toacă mărunt leuşteanul, ştevia şi loboda. Se lasă la înăbuşit 5 minute, apoi se adaugă zeama de lămâie şi sarea. Se serveşte simplă sau cu puţină smântână.

De reţinut Consumul în exces de lobodă este contraindicat persoanelor care suferă de pietre la rinichi (litiază renală), din cauza conţinutului ridicat de acid oxalic al acestei plante. Info „Plante şi miresme biblice”, Ovidiu Bojor, Dumitru Răducanu, Editura Fiat Lux „În medicina populară loboda era recomandată în afecţiunile renale, hepatice şi ginecologice. Pe alt plan, pentru creşterea dorinţei sexuale şi a potenţei, (…) romanii consumau ceapă şi lobodă. Cercetări mai recente confirmă acţiunea antispasmodică şi emenagogă (favorizează declanşarea ciclului menstrual). Odinioară era considerată un remediu împotriva isteriei: în Occident se fac de mai multă vreme cercetări care par a confirma această utilizare. Remediul homeopatic Chenopodium vulvaria este folosit în afecţiunile zonei lombare şi dorsale.”

Citeşte şi: