Bei cafea pe stomacul gol? Iată ce se întâmplă în corpul tău!

Cafeaua este îndrăgită în întreaga lume și este băutura favorită a multora, la prima oră a dimineții.

Dar câte de bine este pentru corp și minte, să bei cafea îmediat ce te-ai ridcat din pat, pe stomacul gol? Află de la specialiștii care au răspuns  la această întrebare, pentru Yahoo Health.

„Cafeaua poate stimula producția de acid din stomac, care ar putea provoca afecțiuni ale stomacului sau reflux acid, inclusive senzația de  arsuri la stomac și pe esofag,” spune medicul Christina Manian, pentru Yahoo Health.

1 cafea shutterstock 754012918 jpg jpeg

Cafeaua poate fi un răsfăț, dar și un factor de stres pentru organism. Foto: Shutterstock

„Cafeaua poate stimula, de asemenea, producția de cortizol, un hormon de stres din organism. O parte de cortizol este importantă pentru reglarea zahărului din sânge, a tensiunii arteriale și a metabolismului, dar cantitățile excesive, secretate  pe perioade lungi de timp pot duce la hipertensiune arterială, niveluri nereglate ale zahărului din sânge care pot duce la diabet și la pierderea densității osoase.” , mai spune specialista.

Din acest motiv, nu este un moment ideal să bei cafeaua dimineața, pe stomacul gol, pentru a nu începe ziua cu stres în organism.

Chiar dacă ești printre cei foarte matinali, poți descoperi că că sorbirea cafelei înainte de a mânca poate provoca nervozitate. „Cu toate acestea, mulți băutori de cafea nu se confruntă cu nervozitate sau simptome gastrointestinale, așa că este important să-ți asculți corpul”, asigură dr. Manian.

Deși este o alegere personală să decizi cum și când vrei să consumi prima ceașcă de cafea a zilei, dr. Manian îți recomandă să iei o mică gustare împreună cu cafeaua, chiar dacă nu ești deloc dispus să îți pregătești un mic-dejun complet.

O mica gustare, formată dintr-un corn, sau o felie de pâine cu unt, ajută la digerarea acidului din stomac creat de cafea.

Pe de altă parte, beneficiile cafelei sunt evidente. „S-a demonstrat că o ceașcă de cafea băută dimineața, sau oricând în timpul zilei, crește nivelul de concentrare și, în cadrul cercetărilor, nu s- am văzut că acest lucru ar fi modificat de faptul că ai mâncat sau nu în prealabil”, spune dr. Manian.

Dacă folosești îndulcitor în cafea, îți crește glicemia, adică zahărul din sânge, care va scădea în cele din urmă și te va face să te simți obosit după prima ceașcă. Cu toate acestea, efectele îndulcitorului din cafea poate fi atenuat de ceea ce consumați înainte sau împreună cu cafeaua, subliniază Manian, mai ales dacă acea masă sau gustare conține fibre, proteine sau grăsimi sănătoase. Ea sugerează o un fructe, un ou fiert tare, pâine prăjită cu unt de arahide sau avocado, iaurt cu fructe sau granola, o mână de nuci sau o mână de amestec de tărâțe.

Dacă urmărești o sănătate optimă, Manian spune că „soritemtele de cafea neagră sunt de preferat, dar lactatele cu conținut scăzut de grăsimi sau lactatele alternative sunt, de asemenea, perfecte. Când vine vorba de îndulcitori, mierea sau siropul de arțar va oferi mai multe beneficii decât zahărul din trestie de zahăr, deoarece acesta este un agent proinflamator binecunoscut. Totuși, toate aceste opțiuni vor provoca o creștere a zahărului din sânge.”

Există, de asemenea, îndulcitori alternativi, cum ar fi aspartamul, dar au fost corelați cu efectele negative asupra sănătății, așa că dr. Manian nu le recomandă.

Citește și La ce vârstă începem să îmbătrânim?