Cumperi cozonac din comerţ? Iată ce recomandă nutriţionistul!

Din lipsă de timp sau din alte motive, unele persoane aleg să cumpere din magazine tradiţionalii cozonaci de Paşte. În alegerea lor, este bine să se acorde atenţie unor detalii.

image

De nelipsit de pe mesele de Paşte şi de Crăciun, cozonacii sunt preparaţi din ingrediente precum făină, zahăr, unt, ulei, ou, drojdie - pentru aluat, în timp ce, în funcție de umplutura dorită, se folosesc nucile, cacaua, rahatul sau stafide. În cazul cozonacilor din comerţ, pe lista de ingrediente apar şi substanțe cu rol de conservant (pentru a da un termen de valabilitate mai mare), colorant (pentru aspect) şi potențiatori de gust (pentru gust mai bun).

Sfatul medicului nutriţionist

„Din lista de ingrediente a  oricărui produs ar trebui să acordăm o atenție mai mare existenței unor substanțe precum monoglutamatul de sodiu, nitritul de sodiu, benzoatul de sodiu, sorbatul de potasiu, difosfatul, siropul de porumb, îndulcitorii artificiali (pentru fiecare îndulcitor există o cantitate zilnică recomandată, diferită, de la tip la tip, care este sigură din punct de vedere al sănătății). De pe lista coloranților alimentari, albastru brilliant, roșu allura, tartrazina și galbenul auriu par să fie asociați cu apariția alergiilor. Eritrozina sau roșu 3, tot un colorant, în unele studii efectuate pe animale, a crescut riscul apariției tumorilor tiroidiene”, atrage atenţia dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice.

Specialistul recomandă consumul cozonacului pregătit în casă, din ingrediente simple, cunoscute, fără adaosuri de conservați, coloranți, potențiatori de gust, care este o variantă cu riscuri mai mici pentru sănătate, cu condiția să fie consumat cu moderație.

Citeşte şi: Cum trebuie sa arate o masa sanatoasa de Paste

E-uri de evitat

Cozonacii din comerţ conţin aditivi alimentari, adăugaţi pentru culoare, gust, aromă şi pentru prelungirea termenului de valabilitate. Cunoscute ca E-uri, aditivii sunt asociaţi, potrivit unor studii, cu riscul de apariţie a unor probleme de sănătate precum alergiile.

- Carbonatul de calciu (E170) este regulator de aciditate, agent de antiaglomerare, emulgator, stabilizator şi colorant. “Consumul cantităţilor prea mari poate cauza hipercalcemie, manifestată prin vomă, dureri abdominale, stare mentală alterată, iar pe termen lung prin probleme renale. Nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici”, potrivit Info Cons.

- Dioxid de titan (E 171) este un colorant alimentar alb prezent în alimente precum dulciurile. Aditivul alimentar a fost interzis în UE începând din 2022. Propunerea Comisiei Europene de interzicere a dioxidului de titan se bazează pe avizul ştiinţific emis de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară prin care se aduce la cunoştinţa consumatorilor că E171 nu mai poate fi considerat sigur atunci când este folosit ca aditiv alimentar, având în vedere preocupările referitoare la genotoxicitate.

Citeşte şi: Ai grijă ce şi cât mănânci de sărbători!

Alte sfaturi de care să ţii cont

Verifică ingredientele şi termenul de valabilitate. Acestea ar trebui sa fie cât mai puţine şi mai naturale.

Atenţie la ordinea ingredientelor! Acestea sunt enumerate în funcţie de cantitatea folosită în produsul respectiv. Dacă zăharul se numără printre primele 3 ingrediente, cel mai probabil produsul conţine cantităţi mari de zahăr.