Cele mai sănătoase alimente de post recomandate de nutriţionist

În alegerea alimentelor de post este bine să ţinem cont de conţinutul nutritiv al produselor. Este bine să fie evitate alimentele superprocesate din supermarketuri, care pot afecta sănătătatea organismului și care duc și la acumularea de kilograme.

„Postul Paștelul este cel mai lung și mai dificil din tot anul, dacă îți propui să îl ții zilnic pe toată durata lui. Poate fi privit și ca un detox de primăvară, atât timp cât facem alegeri sănătoase și nu ne rezumăm la a consuma pâine albă, cartofi prăjiți, produse de patiserie sau dulciuri”, afirmă nutriționistul Gianluca Mech.

image

Nutriționistul recomandă următoarele 10 alimente sănătoase:

Ciuperci

Ciupercile au o aromă deosebită și sunt foarte bogate în fibre, proteine și antioxidanți. Totodată, au un conținut scăzut de calorii. Consumul lor poate scădea riscul dezvoltării unor afecțiuni grave cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul, Alzheimer sau chiar cancerul. Ciupercile reprezintă, de asemenea, o sursă foarte bună de seleniu.

Citeşte şi: Cum şi cât păstrăm ciupercile

Quinoa

"Quinoa este o sursă excelentă de proteine ce conține toți aminoacizii esențiali pentru sănătate. Aminoacizii sunt elementele de bază ale proteinelor, care stau la baza formării mușchilor, oaselor, pielii și sângelui. E important să știm că acești aminoacizi esențiali nu sunt produși în mod natural de corpul nostru, ci trebuie incluși în alimentație. Quinoa îi conține pe toți”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

Citeşte şi: De ce ar trebui să incluzi quinoa în dieta ta

Nuci și semințe

Nucile și semințele conțin grăsimi sănătoase și este recomandat să le includem în dieta de zi cu zi. Migdale, nuci pecan, nuci simple sau fistic sunt doar câteva variante. Trebuie să le consumați crude și nu în exces!

Spanac

"Spanacul conține o cantitate mare de vitamina A, care reface celulele și ajută pielea să-și păstreze elasticitatea. Conține, de asemenea, și antioxidanți. Astfel, combate acțiunea radicalilor liberi. Este bogat și în vitamina C și conține numeroși antioxidanți și beta caroten. Consumul de spanac contribuie la întărirea sistemului imunitar”, adaugă nutriționistul Gianluca Mech.

Năut

Fiind o sursă bogată de vitamine, minerale și fibre, năutul are numeroase beneficii pentru sănătate. Ne ajută să ne menținem greutatea în parametri normali, îmbunătățește digestia și ajută la buna funcționare a sistemului imunitar. În plus, este bogat în proteine și e astfel un foarte bun înlocuitor al cărnii.

Linte

"Lintea este bogată în fibre, folați și potasiu, ceea ce o face să ajute la buna funcționare a inimii, la reglarea tensiuni arteriale și a colesterolului. Conține fier și vitamina B1, oferindu-ne energia de care avem nevoie zilnic”, spune nutriționistul.

Citeşte şi: De ce e bine să mâncăm linte. Opinia nutritionistului

Avocado

Avocado este un fruct bogat în fibre, dintre care 25% sunt solubile. Acestea sunt necesare pentru buna funcționare a organismului. Reglează tranzitul intestinal și reduc senzația neplăcută de balonare. Recomand consumul de avocado la fiecare masă. Fie pe un toast dimineața, fie într-o salată la prânz sau seara.

Fasole

Fasolea este o sursă excelentă de proteine, mai ales pentru vegetarieni sau vegani. Ea conține, de asemenea, o mulțime de fibre pentru ca digestia să se producă lent. Este bogată și în magneziu, iar asta ajută celulele corpului să producă energie”, declară Gianluca Mech.

Roșii

Roșiile sunt bogate în vitamine, minerale, antioxidanți și compuși vegetali care oferă o gamă largă de beneficii pentru sănătate. Cercetările arată că acești nutrienți pot proteja împotriva multor afecțiuni, inclusiv a bolilor de inimă și a cancerului.

Fructe uscate

"Sunt bogate în fibre și nutrienți și au un gust foarte dulce. Aceasta înseamnă că le puteți folosi ca o alternativă sănătoasă la clasicele dulciuri. Conținutul lor ridicat de fibre și sorbitolul natural pot ajuta la ameliorarea constipației. Nu consumați însă în exces fructe uscate niciodată! Totul cu moderație!”, recomandă nutriționistul Gianluca Mech.