Cum trebuie sa arate o masa sanatoasa de Paste

1 2 jpg jpeg

Cum ar trebui preparate mancarurile de Paste

Masa de Paste trebuie sa fie variata, dar cumpatata din punct de vedere cantitativ. Daca optezi ca de Paste sa prepari friptura de miel, gateste-o la cuptor si marineaza carnea cu ierburi aromatice. Cand o prepari la gratar, ai grija sa nu o expui la flacara directa si sa elimini inainte stratul de grasime. Pentru masa de Paste, evita aperitivele care necesita prajirea in ulei (chiftele, snitele, bulete de cascaval, etc).

Ce combinatii alimentare sa nu faci

Aperitivele pe care le-ai pregatit (drobul, ouale rosii etc.) consuma-le la micul dejun, alaturi de portii generoase de legume (ceapa verde, salata, rosii, castravete, ridichi), pentru usurarea digestiei. Cat priveste ouale rosii, mananca maximum doua pe zi.

Consumate in deosebi la pranz, preparatele traditionale (sarmale, friptura etc.) au un aport mare de grasimi. De aceea, pe masa de Paste trebuie sa se regaseasca cat mai multe garnituri din legume de sezon, crude ori fierte. De exemplu, oricat de gustoasa e, friptura de miel nu este usor de digerat, mai ales daca ai tinut post. De aceea, este bine sa o acompaniezi cu o salata verde cu lamaie, stufat de praz, spanac, pentru a asigura un tranzit intestinal facil.

La cina, evita legumele bogate in amidon: cartofi, orez, fasole si paste si opteaza pentru preparate din carne de pui ori peste, avand ca garnitura o salata proaspata din legume de sezon.

Recomandari pentru bolnavii cronici

„In aceasta perioada de excese alimentare pot aparea exacerbari ale bolilor cronice, de aceea bolnavii care sufera de diabet, hipertensiune, boli cardiace, dislipidemie, gastrite, diskinezii biliare etc. trebuie sa-si monitorizeze atent meniul. De exemplu, excesul de sare poate decompensa un pacient hipertensiv sau cu insuficienta cardiaca, uneori acestia ajungand in urgenta cu pusee de tensiune sau chiar edem pulmonar acut. Excesul de carbohidrati, in special zahar si produse zaharoase duce la cresteri ale glicemiei la diabetici, iar cel de grasimi si alcool poate decompensa pacientii cu afectiuni biliare sau hepatice. De asemenea, exista o tendinta printre bolnavi de a sari o doza de medicamente atunci cand consuma alcool, lucru total contraindicat in majoritatea acestor situatii”, explica medicul Ioana Florentiu-Dima.

Desertul trebuie consumat la doua ore dupa masa de pranz

Dupa ce ai luat pranzul, consuma un ceai din plante medicinale neindulcit, nicidecum desert sau fructe. Poti sa-ti inchei masa si cu o cafea, care ajuta digestia. Intre desert sau fructe si pranz este indicat sa existe un interval de 1-2 ore. Printre fructele care sunt recomandate dupa masa sunt ananasul proaspat si kiwi, pentru ca au in compozitie enzime care usureaza digestia.

Cat mai putin alcool!

Specialistii recomanda dupa masa vinul rosu si in cantitati mici. Nu este indicat mai mult de un pahar. Ai grija sa bei cat mai multa apa, pentru a nu te deshidrata. Totodata, in timpul mesei evita bauturile carbogazoase, fiindca vor dilua sucul gastric, iar mancarea nu se va mai digera asa cum trebuie.

Sfatul specialistului

Dr. Ioana Florentiu-Dima, medic primar diabet zaharat, nutritie si boli metabolice 

Exemplu de meniu de Paste

Mic dejun: 2 felii de paine cu 1 ou fiert, cas si legume

Gustare: 1 felie de cozonac/pandispan sau fructe

Pranz: carne (eventual muschi de porc, mai putin oaie sau miel), in cantitati moderate; sarmalute (pui, vita, curcan, soia); piftie de curcan; chiftelute (pui, curcan, soia, vita) gatite la cuptor (nu prajite), in combinatie cu salate sau legume si sos de rosii; salata boeuf cu maioneza light si legume; paste in cantitati reduse (100g fierte) cu sos de rosii si ciuperci.

Cina: este bine sa ne rezumam la mancaruri usoare (salate, ciorbe, preparate lactate, salate de fructe, supe)

In timpul zilei, putem consuma un pahar de vin sec sau demisec, preferabil rosu.