Cum calculezi carbohidraţii. Util pentru cei cu diabet

Cunoscuţi şi ca glucide, zaharuri sau hidraţi de carbon, carbohidraţii trebuie să fie consumaţi cu moderaţie de persoanele care au diabet zaharat.

image

Cea mai mare parte a glucozei (zahărul din sânge) provine de la carbohidraţii consumaţi. Glucidele sunt o sursă importantă de energie pentru corp; 1 g de glucide înseamnă 4 kcal. Surse de glucide sunt amidonul (cartofi, orez, cereale, porumb), zaharoza (zahărul şi derivatele lui), lactoza (lapte), glucoza (miere, struguri, morcovi) şi fructoza (fructe). În funcţie de durata în care îşi fac efectul asupra zahărului din sânge, există: carbohidraţi cu absorbţie rapidă - glucoza, zaharoza; şi cei cu absorbţie lentă: pâine, cartofi, orez.

Vezi şi: Acesta este cel mai simplu şi sănătos mod de a scădea glicemia!

Care este aportul de glucide la pacienţii cu diabet

Contrar ideilor preconcepute, glucidele trebuie să reprezinte o parte importantă în alimentaţia persoanelor cu diabet, pentru că sunt principala sursă de energie a organismului. Asociația Americană de Diabet recomandă ca persoanele cu diabet să obțină aproximativ 45% din calorii din carbohidrați.

În dieta persoanelor cu diabet, este nevoie de un control al numărului de carbohidraţi consumaţi zilnic. Medicul recomandă ce număr de glucide trebuie consumat la fiecare masă sau gustare. De exemplu, poate exista următoarea repartizare a glucidelor astfel: mic dejun - 20 g; gustare - 10 g; prânz - 30 g; gustare - 10 g: cină - 20 g; gustare - 10 g.

Vezi şi: Iată care sunt semnele glicemiei crescute!

Cât înseamnă 20 g de carbohidrați

■ 40 g pâine, adică 1/6 dintr-o baghetă sau 3 biscuiți

■ 100 g paste fierte sau orez fiert

■ 100 g de legume fierte (linte, fasole albă etc.)

■ 100g cartofi fierţi sau piure

■ 40 g de biscuiti uscaţi sau 4 petit-beurre

■ 1 măr ori 1 pară sau 1 portocală

■ 250 g căpşuni sau zmeură

■ 20 de cireşe

■ 1 piersică

■ 4 caise

■ 2 kiwi

Vezi şi: Cum îşi pot monitoriza mai uşor glicemia persoanele cu diabet