Acesta este cel mai simplu şi sănătos mod de a scădea glicemia!

În mod normal, glicemia crește când mâncăm, moment în care pancreasul secretă insulina, care scade nivelul zahărului din sânge. Acest mecanism este perturbat în cazul persoanelor cu diabet.

image

Hormon produs de celulele beta din pancreas, insulina ajută celulele să preia glucoza din sânge, transformând-o pentru producerea energiei de care organismul are nevoie. Glucoza nefolosită de organism este stocată la nivelul unor organe precum rinichii sau ficatul ori al mușchilor, sub formă de glicogen. Când corpul are nevoie să producă energie, se eliberează glicogenul, care este transformat în glucoză, iar glicemia crește. Este bine de știut că nivelul glicemiei este influențat nu numai de alimentație, ci și de factori precum stresul, somnul, unele tratamente și activitatea fizică.  

La persoanele sănătoase, nivelul zahărului din sânge este normal atunci când este de 100 mg/dl pe stomacul gol.  

În caz de diabet, nu se mai secretă suficientă insulină ori organismul nu poate utiliza eficient insulina produsă. Din această cauză, nivelul glicemiei rămâne ridicat (hiperglicemie).

Vezi şi: Obişnuieşti să mănânci repede? Iată ce boală poţi face!

Mişcarea scade glicemia!

Atât persoanele sănătoase, cât şi cele cu diabet sau prediabet îşi pot scădea natural şi sănătos glicemia prin activitate fizică.

În timpul efortului fizic, corpul consumă glicogen, zahărul depozitat în mușchi și ficat. În plus, mişcarea scade tensiunea și ajută la slăbit. Este dovedit că pierderea kilogramelor în plus scade nivelul glicemiei. Nu trebuie să te duci la sală pentru a fi activ fizic. De exemplu, poți merge în ritm rapid 30 de minute zilnic, cel puțin 5 zile pe săptămână. Încearcă să înlocuiești liftul cu urcatul sau coborâtul scărilor.

Orice activitate moderată aduce beneficii celor cu diabet şi nu numai lor. Pentru a evita riscul de hipoglicemie, prezent la cei care fac tratament cu insulină sau cu unele antidiabetice orale, măsoară glicemia înainte de a începe să faci mișcare. Evită sportul dacă valoarea glicemiei este sub 70 mg/dl sau peste 300 mg/dl. În cazul în care practici un sport mai intens, consumă 15 g de glucide la fiecare jumătate de oră.