Analizele şi controalele pe care cei cu diabet trebuie să le facă periodic! Sfaturile dr. Adrian Copcea

image

Diabetul este o afecţiune care necesită monitorizare constantă, atât pentru evaluarea tratamentului, cât şi pentru prevenirea complicaţiilor.

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet, nutriţie, boli metabolice, a explicat pe pagina sa de Facebook, care sunt aceste analize.

1. ANALIZE LEGATE DE ECHILIBRUL DIABETULUI / GLICEMIILOR

Pe acest palier marile studii din diabetologie au dovedit că glicemiile bune reduc riscul unor complicaţii, în mod particular retinopatia si nefropatia. Din aceste motive „glicemiile bune” sunt unul din pilonii principali de tratament pentru diabetul zaharat (de orice tip). Glicemiile sunt măsurabile în mai multe feluri sau pot fi reflectate de anumite analize.

Principalele feluri de a urmări glicemia sunt:

Măsurătorile la domiciliu (automonitorizarea). Acestea pot cuprinde glicemii la trezire/pe nemâncate (a jeun), glicemii după mese (postprandiale), glicemii în alte momente sau contexte – inclusiv seara la culcare sau noaptea – uneori glicemia la ora 3 dimineaţa în anumite situaţii.

Monitorizarea continuă. E acelaşi lucru ca şi cum ai măsura glicemia din 5 în 5 minute, doar că o face un dispozitiv care e implantat periodic (la 7-14 zile) în corp (in mână, pe burtă). Acest dispozitiv se numeşte simplificat „senzor de glicemie”, el citeşte valorile glucozei interstiţiale, un echivalent al glicemiei (glucoza din sânge) şi le transmite unui telefon mobil, unui calculator etc.

Hemoglobina glicată HbA1c. Această analiză e una retrospectivă, care reflectă media glicemiilor pe ultimele 3 luni (de fapt 3-4 luni sau alte intervale, durata e de fapt durata de viaţă a globulelor roşii, cele care conţin hemoglobina care „rugineşte”, se glichează, la valori mari de glicemie susţinute în timp).

2. ANALIZE DESTINATE VERIFICĂRII PREZENŢEI ŞI EVOLUŢIEI COMPLICAŢIILOR: COMPLICAŢIILE MACROVASCULARE

Principalele şi cele mai dure complicaţii ale diabetului din perspectiva riscului vital sunt infarctul miocardic şi accidentul vascular cerebral. Diabetul tip 2 face parte din bolile care cresc mult riscul afecţiunilor legate de ateroscleroză – adică depunerea de grăsimi în vasele de sânge, alături de alţi factori de risc: hipertensiunea arterială, dislipidemiile, obezitatea, fumatul, sedentarismul, stresul.

În evaluarea acestor riscuri, următoarele măsuri periodice sunt necesare:

Vizita la diabetolog şi analizele legate de profilul lipidic. Diabetologul, alături de cardiolog şi medicul de familie, are în competenţă evaluarea profilului lipidic şi a riscului cardiovascular şi recomandările derivate: activitatea fizică, gestionarea stresului, medicamente destinate grăsimilor circulante, renunţarea la fumat.

Vizita la cardiolog. Vizita la cardiologie are drept obiect identificarea patologiilor legate de diabet, în particular cardiopatia ischemică şi insuficienţa cardiacă. O vizită cu electrocardiogramă, analize şi ecografie acoperă cea mai mare parte din screening. Cardiologul poate merge mai departe în evaluare cu alte tipuri de investigaţii: test ECG de efort, investigaţii imagistice ale inimii (angio-CT, coronarografie).

Vizita la neurolog şi verificarea carotidelor. Un bilanţ extins destinat evaluării aterosclerozei poate cuprinde, pe lângă diferite repere decelabile la ecografia cardiacă, investigarea arterelor carotide – cele care alimentează cu sânge creierul. La acest nivel există mai multe tipuri de constatări: carotide „curate”, carotide cu depuneri de grăsime (ateromatoză) sau, în versiunea mai avansată, carotide cu depuneri dar şi cu îngustarea vasului (stenoza carotidiană).

3. ANALIZE DESTINATE VERIFICĂRII PREZENŢEI ŞI EVOLUŢIEI COMPLICAŢIILOR: COMPLICAŢIILE MICROVASCULARE

Principalele complicaţii microvasculare ale diabetului sunt retinopatia, nefropatia şi neuropatia diabetică.

• Retinopatia diabetică se poate evalua prin examenul de fund de ochi sau o fotografie a retinei, în cadrul consultului oftalmologic.

• Nefropatia diabetică se evaluează în primul rând prin două dozaje: creatinina sanguină şi raportul albumină-creatinină urinar (sau albuminuria pe 24 de ore). Aceste două dozaje permit afirmarea prezenţei nefropatiei şi stadializarea ei.

• Neuropatia diabetică se evaluează în primul rând în cabinetul medicului diabetolog, eventual al neurologului, prin examen clinic. Există simptome tipice neuropatiei care pot fi confruntate cu constatările la examenul clinic, în principal la testarea cu diapazonul şi cu monofilamentul. E o examinare simplă, examenul de picior se poate face în câteva minute. De asemenea examenul de picior în mod obişnuit cuprinde şi o evaluare vasculară, versiunea simplă de cabinet de diabetologie/neurologie este determinarea „tensiunii la picior” şi a indicilor numiţi „gleznă-braţ”. Sunt activităţi de rutină la cabinetul de diabetologie.

4. STABILIREA LEGĂTURII DIABETULUI CU ALTE PROBLEME MEDICALE.

Adeseori e nevoie de a stabili legături între prezenţa şi evoluţia diabetului şi utilizarea diferitelor scheme de tratament cu prezenţa altor boli, altor simptome, altor probleme. Diabetul poate influenţa evoluţia altor boli, aşa cum şi alte boli sau tratamente pot influenţa diabetul. De exemplu tratamentele cu corticosteroizi, utilizate în numeroase patologii (inclusiv boli reumatologice, cancere, boli neurologice etc.), pot creşte glicemiile şi pot impune ajustări ale tratamentelor. Invers, diabetul poate şi el influenţa alte boli – prin complicaţiile sale directe sau indirecte.

• Aceste aspecte complexe fac parte din rutina consultului diabetologic.

PE SCURT:

Analizele şi investigaţiile uzuale pentru urmărirea diabetului sunt:

• Vizita periodică la medicul diabetolog

• Analize periodice (de sânge/urină), verificări de glicemie acasă

• Vizita periodică la medicul cardiolog

• Vizita periodică la medicul oftalmolog

• Discuţia cu medicul de familie, psihologul, nutriţionistul şi orice alţi specialişti ce pot influenţa măsurile de stil de viaţă necesare unei evoluţii cât mai bune a diabetului.

• Vizite la alţi medici, în funcţie de problemele individuale.

Stabilirea planului de urmărire, a selectării şi frecvenţei vizitelor, analizelor şi chiar a măsurătorilor la domiciliu fac parte din activitatea obişnuită a cabinetului de diabetologie.

Vezi şi: Acesta este cel mai simplu şi sănătos mod de a scădea glicemia!