Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci mai puţină sare. Efectele sunt uimitoare

Alimentația bogată în sare este nocivă pentru organism. Excesul creşte tensiunea, implicit riscul de accident vascular cerebral, de aceea, este bine să consumi sare cu măsură.

image

Sarea este un amestec de sodiu (40%) și clorură (60%), care se folosește atât la condimentarea preparatelor culinare, cât și pentru prelungirea termenului de valabilitate. Aportul zilnic recomandat este de mai puţin de 5 grame (1 linguriță pe zi), însă multe persoane depășesc această limită. Excesul de sare duce la creşterea tensiunii arteriale şi poate cauza retenție de apă, sistem imunitar slăbit și chiar probleme cardiovasculare, cum ar fi accidentul vascular cerebral (AVC). Limitarea aportului de sare din alimentație previne aceste probleme de sănătate și aduce multe alte beneficii.

Tensiunea arterială se normalizează

Studiile au demonstrat că dieta cu conținut scăzut de sodiu poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, în special la persoanele cu niveluri ridicate. O cercetare a arătat că simpla reducere modestă a aportului de sare timp de 4 săptămâni poate ajuta la normalizarea tensiunii arteriale.

Vezi şi: Cât timp rămân drogurile în corp. Unele sunt depistate chiar şi după zeci de zile

Prevenţie faţă de osteoporoză

Dieta bogată în sodiu ar putea epuiza calciul din organism. Acest lucru se întâmplă, deoarece organismul elimină calciul prin urină când elimină și sodiul. Un nivel ridicat de calciu în urină poate duce la apariția pietrelor la rinichi, în timp ce un nivel scăzut de calciu ar putea provoca osteoporoză, numită și boala oaselor fragile.

Ajută la slăbit

Limitarea consumului de sare previne kilogramele în plus și apariția obezității. Mezelurile, pizza și alimentele semipreparate sunt bogate în sodiu, iar dacă urmezi o dietă săracă în sare, aceste alimente vor fi excluse de la masă și, în același timp, nu te vei îngrășa.

Poate reduce riscul de cancer

Dietele bogate în sare sunt legate cu anumite tipuri de cancer, așa cum este cel de stomac. O cercetare a constatat că pentru fiecare creștere de 5 g de sare pe zi, riscul de apariție a cancerului se mărește cu 12%. Asta pentru că sarea deteriorează mucoasa stomacului și susține creșterea inflamațiilor în organism.

Cercetările recente au descoperit că aportul ridicat de sodiu poate duce la o deficiență de vitamina D. O astfel de carență crește riscul de probleme cardiovasculare.  

Sfatul specialistului

Gianina Avram, nutriționist-dietetician 

Reclamele recomandă evitarea consumului de sare, însă există puțină educație în acest sens. Ce este? De ce să reducem consumul ei? De unde provine în alimentație și cum dăm altfel gust mâncării? Sodiul este esențial în conducerea impulsurilor nervoase și în alte funcții, cea mai mare cantitate provenind din sarea de bucătărie. Consumul sării în exces (mai mult de 1 linguriță) contribuie semnificativ la apariția tensiunii arteriale crescute și a altor boli cardiovasculare - principala cauză de deces în România (conform insse.ro), dar și la nivel mondial (conform OMS). Cel mai util obicei pe care-l putem implementa pentru reducerea consumului de sare e să citim eticheta alimentelor pe care le consumăm. Țineți cont de faptul că alimentele procesate tip fast-food și mezeluri, brânzeturile, murăturile, conservele, toate conțin sare. Se recomandă reducerea consumului acestora. Mâncarea pe care o pregătim acasă poate fi asezonată cu ierburi aromatice și condimente (pătrunjel, curcuma, usturoi) în loc de a folosi sarea de masă în exces.