Cât timp rămân drogurile în corp. Unele sunt depistate chiar şi după zeci de zile

Consumul de droguri este periculos nu numai pentru sănătate, ci şi pentru urmările pe care le are - adicţii, accidente, sinucideri. Indiferent de tipul lor - cocaină, heroină, canabis -, drogurile se menţin în organism mai mult timp, de la câteva ore până la câteva zeci de zile.

image

Cu toate că este un mecanism complex, corpul uman nu poate „şterge“ efectiv urmele drogurilor imediat. În plus, eliminarea drogului poate fi diferită de la persoană la persoană, în funcţie masa corporală, nivelul de hidratare sau de metabolismul acesteia.

Drogurile, la fel ca şi alte substanţe, pot fi depistate cu ajutorul unor teste de sânge, de urină şi de păr. Astfel de analize pot fi făcute în scop medical ori în cazul sportivilor (antidoping) sau post-mortem, pentru a stabili cauza decesului. Se poate recurge şi la măsurarea unor substanţe în aerul expirat (alcooltestul).

Vezi şi: Cum interpretezi analizele de urină. Care sunt modificările anormale

Drogurile în URINĂ

În mod normal, drogul, indiferent de tipul lui, nu este detectat la analizele uzuale de urină, de aceea a fost creat un test special antidrog. Acesta este realizat prin metoda imunocromatografică pentru droguri precum: amfetamine, metamfetamine, barbiturice, benzodiazepine, cocaină, cannabis, metadonă, opiacee, morfină, fenciclidina, MDMA (Ecstasy), TCA (antidepresive triciclice).

Droguri precum LSD sau amfetaminele se elimină prin urină în 3 zile. În schimb, urmele de canabis pot persista până la 30 de zile de la consum în urină şi este depistat la testele specifice.

image

Drogurile în SÂNGE

Urmele de amfetamine pot fi detectate în sânge la 8 până la 12 ore după consum. Urmele de alcool rămân aproximativ 12 ore, la fel ca heroina, iar cele de cocaină sunt detectabile după 45 de ore. În cazul canabisului, urmele acestuia pot fi depistate aproape 13 zile!

image

În păr, drogurile pot fi depistate chiar şi după 90 de zile!

În afară de LSD, care poate fi detectat după 3 zile, testele care folosesc părul pentru depistarea drogurilor sunt cele care „trădează” cel mai mult, informează sciencepost.fr.

image

Foto: Dragan Radovanovic/ Business Insider