Sare de mare sau sare de masă? Contează pentru sănătate?

Poate te-ai întrebat ce tip de sare este mai bine să alegi. Iar revista internațională WebMd.com ne răspunde la această curiozitate.

Ce înseamnă sare de mare?

După cum sugerează și numele, sarea de mare este obținută prin evaporarea apei de mare. Sarea rămasă de la evaporare nu este procesată sau procesată foarte puțin, așa că păstrează urme de minerale precum calciu, potasiu și magneziu. Cristalele sunt mai mari decât în ​​sarea de masă și adaugă senzația de „crocant” atunci când sunt amestecate în mâncare.

image

Sarea de masă este o pulbere, iar sarea de mare este grunjoasă. Foto: Shutterstock

În schimb, sarea de masă este extrasă din zăcăminte de sare din mine subterane. Sarea de masă este procesată pentru a o face pură și fină, eliminând astfel alte minerale naturale pe care le poate conține. Sarea de masă este apoi îmbogățită cu aditivi pentru a preveni recristalizarea prafului obținut. Un aditiv important în sarea de masă este iodul mineral, care ajută la producerea hormonilor tiroidieni și contribuie astfel la sănătatea tiroidei.

Sodiul care formează sarea este un mineral de care corpul are nevoie pentru a menține funcționarea normală a mușchilor și a nervilor și pentru a echilibra fluidele corpului. Sodiul se găsește în multe alimente, inclusiv în sare, care este alcătuită din clorură de sodiu.

Mai mult sodiu în sarea de masă

Atât sarea de masă, cât și sarea de mare conțin aproximativ 40% sodiu. Unele tipuri de sare de mare au cristale mai mari decât sarea de masă, așa că, de obicei, există mai puțin sodiu într-o lingură de sare de mare în comparație cu o lingură de sare de masă datorită cristalelor lor de diferite dimensiuni. De exemplu, o linguriță de sare de masă conține aproximativ 2.360 mg de sodiu, comparativ cu 2.000 mg într-o linguriță de sare de mare.

Deși 1.500 mg de sodiu pe zi esunt suficiente pentru adulți, majoritatea oamenilor consumă mult mai mult decât această cantitate. O dietă bogată în sodiu poate crește tensiunea arterială, ceea ce duce la un risc mai mare de boli de inimă și accident vascular cerebral.

Dfierențele dintre cele doă tipuri de sare sunt aproape neglijabile, scrie WebMd, și țin de modul în care au fost extrase, dar, în funcție de nevoile organismului, putem beneficia mai mult de sarea de masa fiortificată cu iod, sau, din contra, de cea e mare care nu are iod adăugat, dar conține cantități mici de alte minerale.

Citește și De la ce vârstă putem da copiilor lapte de vacă? Sfaturile nutriţionistului