Ce este bine să mănânci dacă ai hipertensiune
Prin înlocuirea obiceiurilor culinare nesănătoase cu unele care favorizează normalizarea tensiunii arteriale, cum ar fi urmărirea porţiilor şi a aportului de sare, este posibil să ţii sub control hipertensiunea.
Alimentele nepotrivite pot avea un efect negativ asupra tensiunii arteriale. Adoptarea unei diete prietenoase cu tensiunea ajută mult mai mult decât minimizarea aportului de sare. Fructele, legumele, produsele lactate cu conţinut scăzut de grăsimi, fasolea, nucile, carbohidraţii din cereale integrale şi grăsimile nesaturate au, de asemenea, efecte benefice asupra tensiunii arteriale.
Preia controlul asupra alimentaţiei
Unii nu sunt conştienţi de aportul caloric zilnic şi este posibil să subestimeze cantitatea de alimente pe care o consumă, ajungând să se întrebe de ce nu pierd în greutate şi de ce nu obţin o reducere a tensiunii arteriale. Lipsa controlului asupra propriei diete are consecinţe nefaste asupra sănătăţii, îndeosebi în cazul celor care au hipertensiune. Ei riscă să se confrunte cu un accident vascular cerebral sau cu un atac de cord. Tensiunea arterială ridicată poate duce la insuficienţă cardiacă, afectează rinichii, slăbeşte vederea, reduce capacitatea de memorare. Notarea alimentelor pe care le mănânci zilnic, inclusiv a dimensiunilor porţiilor îţi permite să vezi exact ce şi cât mănânci zilnic. În acest mod, vei reuşi să-ţi reduci aportul caloric şi pentru a pierde în greutate şi pentru a-ţi controla tensiunea arterială.
Regimul alimentar este mai eficace
Medicamentele care scad tensiunea arterială joacă un rol important, dar nu acţionează asupra cauzei problemei. În plus, oricât de sigure ar fi, au efecte secundare nedorite. O dietă sănătoasă este mai eficientă pentru prevenirea şi ameliorarea hipertensiunii arteriale. Mănâncă mai mult peşte, nuci şi leguminoase. Alege cereale integrale în locul făinei albe, precum şi paste sau pâine care le conţin. În loc de unt sau ulei, foloseşte grăsimi nesaturate, cum ar fi uleiul de măsline sau de porumb, iar pentru a da gust mâncărurilor contează pe aromele conferite de ierburile aromatice.
Evită sarea pe cât posibil
Hipertensiunea este o boală silenţioasă. Nu ştii niciodată că o ai fără să-ţi măsori tensiunea arterială sau până când creşte îndeajuns de mult încât să-ţi afecteze organele vitale. O dietă bogată în sodiu creşte tensiunea arterială. Pentru a reduce cantitatea de sodiu din dietă, încearcă să ţii un jurnal alimentar cu ajutorul căruia să ţii evidenţa cantităţii de sare din alimentele pe care le mănânci de obicei. Trebuie să ai mai puţin de 2,5 g de sare zilnic, aproximativ 1 linguriţă. Evită conservele, alimentele procesate, produsele de tip fast-food şi condimentele care conţin sare.
Creşte aportul de fibre şi minerale
Dacă sodiul trebui evitat, este nevoie de un plus de potasiu, magneziu şi fibre pentru a controla tensiunea arterială. Fructele şi legumele sunt bogate în potasiu, magneziu şi fibre şi sunt sărace în sodiu. Optează pentru cele în stare crudă. Sucul este mai puţin util, deoarece fibra este îndepărtată. În ceea ce priveşte magneziul, sunt surse bune nucile, seminţele, leguminoasele, carnea slabă.
Ce n-ar trebui să-ţi lipsească
Tipul de aliment…….............Porţii pe săptămână………........Cantitate
Salată………………….................4…………………….......1-2 bucăţi sau pachete
Broccoli, conopidă……..................4…………………….1-2 bucăţi
Legume viu colorate…….................15…………………….8-12 bucăţi
Ţelină, fasole verde, mazăre…...........3……………….........225 g
Fructe proaspete……………….........20……………….......15-20 bucăţi
Fructe uscate…………………...........8………………….............225 g
Peşte ………………………….........2………………….........450 g
Carne de pasăre……………...........2…………………….........450 g
Carne de vită………………...........1………………….......….120 g
Ouă………………………….......3…………………….........3 bucăţi
Lapte………………………...........10……………………1,5 l
Sfatul specialistului
Conf. univ. Corina Zugravu, medic primar în igiena alimentaţiei şi nutriţie
În principiu, este indicat ca hipertensivii să consume alimente procesate numai după ce verifică eticheta nutriţională şi văd cantitatea de sare, care trebuie să fie mică. Sarea de pe etichetă nu e doar cea adăugată ca atare, ci şi sodiul natural, care contează, sau sodiul din diverşi aditivi, de care şi-ar da seama mai greu citind ingredientele. Tradiţional, mezelurile, brânzeturile maturate şi mâncarea gata preparată sunt mai bogate în sare, dar pot fi şi excepţii. La restaurant sau catering, trebuie să anunţe că vor fără sare sau cu mai puţină. Un exemplu de produs care este adesea extrem de sărat, chiar dacă nu sesizează pe loc, este pizza. În privinţa băuturilor, cele alcoolice consummate în exces pot ridica tensiunea. Se crede că şi cafeaua creşte tensiunea, dar, consumată într-o cantitate rezonabilă, nu o modifică.