Ce efecte are vinul fiert asupra sănătăţii. La ce să ai grijă dacă foloseşti şi coajă de portocală
Tradiţia consumului de vin condimentat datează încă din Antichitate. Romanii obişnuiau să îl bea la banchete, cu scopul de a le uşura digestia. Pe atunci, se consuma vin cu miere, piper, foi de dafin, nuci şi curmale. Cu timpul, vinul a fost amestecat cu scoţişoară, cardamom, cuişoare şi citrice. În ţările din nordul Europei, unde clima este mai rece, a apărut obiceiul ca vinul să fie consumat cald. Cu timpul, vinul fiert a devenit o băutură tradiţională în pieţele de Crăciun organizate în Germania şi Austria. În zilele noastre, vinul fiert se consumă mai ales în preajma Sărbătorilor de iarnă.
Vinul fiert poate scădea riscul de osteoporoză, potrivit unui studiu. Foto: Shutterstock
Ce beneficii are vinul fiert
În afară de gustul deosebit, vinul fiert are şi câteva avantaje, dacă este consumat în exces. Însuşi celebrul Louis Pasteur o considera cea mai sănătoasă băutură, informează futura-sciences.com.
Beneficiile sunt oferite atât de vinul roşu, cât şi de condimentele pe care le adăugăm în el. Resveratrolul, un compus prezent în coaja strugurilor roşii, are efecte notabile şi s-a demonstrat că are proprietăţi antioxidante şi antiinflamatoare. Un studiu din 2017 a arătat că resveratrolul poate ajuta la încetinirea procesului de îmbătrânire, fiind benefic pentru inimă, prin menţinerea nivelului normal al colesterolului, potrivit express.co.uk.
„Deşi subiectul este puţin cercetat, se pare că avantajele vinului se menţin chiar şi în cazul celui fiert: cel provenit din vin roşu pare să scadă riscul de demenţă, iar beneficiile cardiovasculare se menţin şi în această formă de preparare“, explică medicul Adrian Copcea, specialist în nutriţie, boli metabolice şi diabet la Clinica Asteco din Cluj-Napoca.
Prin fierbere, cantitatea de alcool din vin scade cu aproape o treime. Cu toate acestea, ne putem îmbăta uşor, întrucât gustul mirodeniilor poate masca alcoolul. De aceea, nu se consumă mai mult de unul (femei) sau două pahare (bărbaţi) de vin fiert pe zi.
În acelaşi timp, „resveratrolul scade ca şi concentraţie prin încălzirea la 125 grade Celsius. În schimb, majoritatea polifenolilor nu se distrug la încălzirea la 75 grade Celsius, fără fierbere, şi, dimpotrivă, concentraţia la 100 ml chiar creşte prin această formă de preparare”, afirmă medicul Adrian Copcea.
Scorţişoara şi cuişoarele aduc avantaje suplimentare
Ingredient de bază în vinul fiert este scorţişoara, care menţine în echilibru glicemia, calmează durerile şi are efect antiinflamator. De asemenea, eugenolul din cuişoare are rol antimicrobian, antispastic, expectorant, antiviral, antifungic şi analgezic.
Vezi şi: Condimentul care previne diabetul zaharat
Cum îndepărtezi pesticidele din coaja de portocală
Aroma vinului fiert este desăvârşită şi de cojile de portocală. „Dacă punem coji, este bine să frecăm fructul cu o perie şi cu puţin săpun şi apoi să îl clătim bine. Sau merge şi să opărim portocala. Asta ca să scăpăm de eventualele reziduuri de pesticide”, recomandă medicul Corina Zugravu, specialist nutriţie şi igienă alimentară.
O altă soluţie ar fi să foloseşti portocale netratate cu pesticide (bio).