Iată cu ce poţi înlocui cafeaua! Planta care are multe avantaje pentru sănătate

1 cafea si cicoare jpg jpeg

Dac─â e┼čti un mare b─âutor de cafea, po┼úi ├«ncerca ┼či ├«nlocuitorii pe baz─â de plante, care, de┼či nu au efectul energizant la fel de pronun┼úat ca aceasta, vin la pachet ┼či cu multe alte beneficii importante.

Planta are ├«n componen┼ú─â acid cicohiric, ├«nrudit cu cinarina din frunzele de anghinare, principii amare ┼či inulin─â, un tip de fibr─â cu ac┼úiune prebiotic─â. Cicoarea con┼úine ┼či vitamine (A, C, B9, E), minerale (fosfor, magneziu, fier), este surs─â de fibre ┼či de antioxidan┼úi (flavonoizi ┼či carotenoizi, care limiteaz─â procesul oxidativ, prevenind bolile legate de ├«mb─âtr├ónire). ├Än scop terapeutic, de la plant─â se folosesc at├ót r─âd─âcinile, c├ót ┼či partea aerian─â.

Bun înlocuitor al cafelei

Cicoarea este o alternativ─â s─ân─âtoas─â la cafea. Din r─âd─âcina de cicoare pr─âjit─â ┼či apoi m─âcinat─â se ob┼úine o pulbere ├«nchis─â la culoare, care poate ├«nlocui cafeaua. Pulberea este disponibil─â ┼či ├«n comer┼ú. Pentru a prepara b─âutura cu care ├«nlocuie┼čti cafeaua, folose┼čte o jum─âtate de linguri┼ú─â de pulbere de cicoare la o can─â cu ap─â fierbinte. Apoi, po┼úi folosi 1 linguri┼ú─â la 150 ml de ap─â. Aceast─â licoare nu con┼úine cofein─â ┼či este indicat─â pentru beneficiile digestive (stimuleaz─â digestia, previne constipa┼úia, protejeaz─â ficatul). Dup─â preferin┼úe, po┼úi ad─âuga lapte, cardamom sau ghimbir.

├Än general, acest ├«nlocuitor al cafelei nu are contraindica┼úii. Este bine s─â respec┼úi indica┼úiile de pe ambalaj. Femeile ├«ns─ârcinate ┼či persoanele care au alergie la polenul de mesteac─ân sau la Asteraceae (g─âlbenele, margarete, p─âp─âdie, floarea-soarelui) este bine s─â evite aceast─â alternativ─â la cafea. De asemenea, pulberea de cicoare poate cre┼čte fluxul menstrual, deci este bine s─â fie evitat─â de femeile la menstrua┼úie.

Ce alte beneficii are cicoarea: scade glicemia 

Cicoarea are u┼čoar─â ac┼úiune hipoglicemiant─â (scade glicemia). Ca leac adjuvant ├«n diabet, se poate folosi decoctul. Acesta se prepar─â din 2 linguri┼úe de pulbere de r─âd─âcin─â de cicoare, care se las─â la macerat 8 ore ├«ntr-un pahar cu ap─â la temperatura camerei. Se filtreaz─â, iar extractul ob┼úinut se las─â deoparte. Planta r─âmas─â dup─â filtrare se fierbe 2 minute ├«ntr-un alt pahar cu ap─â, dup─â care se las─â s─â se r─âceasc─â. ├Än final, se combin─â cele 2 extracte, iar leacul ob┼úinut se va consuma pe parcursul unei zile.

Ideal─â pentru s─ân─âtatea ficatului

Cicoarea este valorificat─â ca un remediu hepatoprotector ┼či pentru stimularea func┼úiilor hepatice. Planta are efect coleretic-colagog (stimuleaz─â producerea ┼či eliminarea bilei), fiind indicat─â ├«n dischinezie biliar─â ┼či colecistit─â. Pentru benficiile hepatobiliare, se poate consuma ceai ob┼úinut din partea aerian─â a planei, care se prepar─â dintr-o linguri┼ú─â de ap─â la 1 can─â cu ap─â clocotit─â. Sunt indicate 2-3 c─âni pe zi, dup─â mesele principale.

Susţine funcţiile digestive

Gra┼úie ac┼úiunii laxative, cicoarea combate constipa┼úia. Inulina con┼úinut─â de plant─â stimuleaz─â formarea de bacterii bune ├«n colon, sus┼úin├ónd peristaltismul intestinal ┼či, implicit, tranzitul. De asemenea, cicoarea amelioreaz─â indigestia ┼či balonarea, fiind un tonic digestiv, ┼či are efect depurativ, ajut├ónd la eliminarea toxinelor din corp. Pentru beneficiile digestive, cicoarea se poate administra sub form─â de pulbere, din care se iau 2 linguri┼úe cu ap─â pe zi, una diminea┼úa ┼či una seara. 

Cite┼čte ┼či: C─âtina ┼či cicoarea trateaz─â bolile tiroidei