Iată cu ce poţi înlocui cafeaua! Planta care are multe avantaje pentru sănătate
Dacă eşti un mare băutor de cafea, poţi încerca şi înlocuitorii pe bază de plante, care, deşi nu au efectul energizant la fel de pronunţat ca aceasta, vin la pachet şi cu multe alte beneficii importante.
Planta are în componenţă acid cicohiric, înrudit cu cinarina din frunzele de anghinare, principii amare şi inulină, un tip de fibră cu acţiune prebiotică. Cicoarea conţine şi vitamine (A, C, B9, E), minerale (fosfor, magneziu, fier), este sursă de fibre şi de antioxidanţi (flavonoizi şi carotenoizi, care limitează procesul oxidativ, prevenind bolile legate de îmbătrânire). În scop terapeutic, de la plantă se folosesc atât rădăcinile, cât şi partea aeriană.
Bun înlocuitor al cafelei
Cicoarea este o alternativă sănătoasă la cafea. Din rădăcina de cicoare prăjită şi apoi măcinată se obţine o pulbere închisă la culoare, care poate înlocui cafeaua. Pulberea este disponibilă şi în comerţ. Pentru a prepara băutura cu care înlocuieşti cafeaua, foloseşte o jumătate de linguriţă de pulbere de cicoare la o cană cu apă fierbinte. Apoi, poţi folosi 1 linguriţă la 150 ml de apă. Această licoare nu conţine cofeină şi este indicată pentru beneficiile digestive (stimulează digestia, previne constipaţia, protejează ficatul). După preferinţe, poţi adăuga lapte, cardamom sau ghimbir.
În general, acest înlocuitor al cafelei nu are contraindicaţii. Este bine să respecţi indicaţiile de pe ambalaj. Femeile însărcinate şi persoanele care au alergie la polenul de mesteacăn sau la Asteraceae (gălbenele, margarete, păpădie, floarea-soarelui) este bine să evite această alternativă la cafea. De asemenea, pulberea de cicoare poate creşte fluxul menstrual, deci este bine să fie evitată de femeile la menstruaţie.
Ce alte beneficii are cicoarea: scade glicemia
Cicoarea are uşoară acţiune hipoglicemiantă (scade glicemia). Ca leac adjuvant în diabet, se poate folosi decoctul. Acesta se prepară din 2 linguriţe de pulbere de rădăcină de cicoare, care se lasă la macerat 8 ore într-un pahar cu apă la temperatura camerei. Se filtrează, iar extractul obţinut se lasă deoparte. Planta rămasă după filtrare se fierbe 2 minute într-un alt pahar cu apă, după care se lasă să se răcească. În final, se combină cele 2 extracte, iar leacul obţinut se va consuma pe parcursul unei zile.
Ideală pentru sănătatea ficatului
Cicoarea este valorificată ca un remediu hepatoprotector şi pentru stimularea funcţiilor hepatice. Planta are efect coleretic-colagog (stimulează producerea şi eliminarea bilei), fiind indicată în dischinezie biliară şi colecistită. Pentru benficiile hepatobiliare, se poate consuma ceai obţinut din partea aeriană a planei, care se prepară dintr-o linguriţă de apă la 1 cană cu apă clocotită. Sunt indicate 2-3 căni pe zi, după mesele principale.
Susţine funcţiile digestive
Graţie acţiunii laxative, cicoarea combate constipaţia. Inulina conţinută de plantă stimulează formarea de bacterii bune în colon, susţinând peristaltismul intestinal şi, implicit, tranzitul. De asemenea, cicoarea ameliorează indigestia şi balonarea, fiind un tonic digestiv, şi are efect depurativ, ajutând la eliminarea toxinelor din corp. Pentru beneficiile digestive, cicoarea se poate administra sub formă de pulbere, din care se iau 2 linguriţe cu apă pe zi, una dimineaţa şi una seara.
Citeşte şi: Cătina şi cicoarea tratează bolile tiroidei