Ne poate ajuta vinul să trăim mai mult?

Una dintre cele mai apreciate băuturi alcoolice este vinul. Numeroase cercetări au asociat consumul vinului cu diverse beneficii pentru sănătate. Unele studii mai recente arată chiar că această licoare, consumată cu moderaţie, poate creşte inclusiv speranţa de viaţă. Cât de mult adevăr se ascunde în această afirmaţie?

image

Vinul, ca orice băutură alcoolică, trebuie consumat cu moderaţie. Foto: Shutterstock

De-a lungul timpului, au fost făcute mai multe cercetări legate de beneficiile consumului de vin. Un studiu din 2018 a arătat că un consum moderat de vin roșu poate avea rol protector în bolile cardiovasculare, ateroscleroză, hipertensiune arterială, anumite tipuri de cancer și diabetul de tip 2. Date fiind aceste rezultate, se poate spune că vinul poate creşte speranţa de viaţă. Beneficiul este dat de antioxidanţii prezenţi în vin, în special de resveratrol. Se ştie că antioxidanţii ajută organismul să combată acţiunea radicalilor liberi, protejând astfel celulele şi organele. În special resveratrolul favorizează longevitatea prin stimularea activităţii unei proteine numită sirtuină, care are funcţii importante în stoparea şi repararea deteriorărilor de ADN produse de oxidare. Astfel, sirtuina protejează organismul de bolile care apar pe măsura înaintării în vârstă.

Vezi şi: De ce nu trebuie să combini medicamentele cu alcoolul

Ţine cont de conţinutul de alcool!

Totuşi, în afara acestor beneficii, să nu uităm totuşi că vinul este o băutură alcoolică. Este posibil ca daunele produse de alcoolul conţinut de vin să fie mai mari decât beneficiile oferite de această licoare. Studii recente au arătat că inclusiv consumul moderat de alcool are un impact semnificativ asupra sănătății creierului și asupra sănătății cardiovasculare.  Nu trebuie uitat că vinul conține și sulfiți (dioxid de sulf), cu rol de conservare. Aceștia pot la, la unele persoane, reacții de hipersensibilitate (dureri de cap, rinoree), putând agrava simptomele astmului. Există o reglementare potrivit căreia vinul care conține mai mult de 10 mg de dioxid de sulf la litru trebuie să aibă trecută pe sticlă mențiunea „conține sulfiți“.

Pentru că rezultatele sunt contradictorii când vine vorba de consumul de vin, este bine să îl bei cu moderaţie (1 pahar în cazul femeilor şi cel mult 2 în cazul bărbaţilor) şi nu în fiecare zi, pentru a nu leza ficatul prea mult.

Alcoolul este contraindicat în sarcină şi celor cu boli de ficat, cu cancer sau cu afecțiuni ale pancreasului. Dacă ţi-a plăcut acest articol, citeşte şi: Ce se întâmplă dacă renunţi la alcool o lună