Cât de sănătoase sunt, de fapt, vinetele?

Este sezonul vinetelor și ar fi bine să profităm de ele. Sunt sărace în calorii și bogate în vitamine și minerale, ferindu-ne de multe boli.

image

Originare din India, vinetele au un conținut bogat de calciu (care întărește sistemul osos), magneziu (ajută la combaterea stărilor de nervozitate), cât și de potasiu, un mineral care ajută la stimularea inimii. Totodată, vitaminele B1, B5 și B6 care se găsesc în aceste legume ajută organismul să producă energie. Mai multe studii arată că un consum regulat de vinete duce la scăderea colesterolului rău. Le poți consuma fie sub formă de salată, fie la grătar. Și zacusca de vinete este o alegere sănătoasă și gustoasă.

Ajută digestia

Profesorul Ovidiu Bojor, fitoterapeut, explică în cartea „Sănătate prin semințe, legume și fructe” beneficiile vinetelor pentru sănătate. Astfel, acestea sunt recomandate persoanelor care suferă de boli cardiovasculare, de afecțiuni renale, hepatice, diabet, reumatism și gută. Au, de asemeea, și proprietăți ușor diuretice. Fibrele solubile din vinete stimulează activitatea bacteriilor  bune din colon și din intestine, fapt care duce la îmbunătățirea digestiei. Dacă mănânci în mod regulat vinete, prezinți un risc mai scăzut de cancer la colon.

Ideale la grătar sau coapte

Cum în proporție de 92% sunt alăctuite din apă, fiind ideale și persoanelor care se află la dietă. Mai mult, 100 de grame de vinete conțin doar 24 de calorii, dar datorită conținutui ridicat de fibre îți dau rapid o senzație de sațietate. Ideal este să fie gătite la grătar sau coapte, astfel încât să nu fie distruse substanțele nutritive pe care le conțin. Specialiștii în nutriție spun că vinetele prăjite în ulei sunt de evitat, deoarce absorb grăsimile și „pică greu la stomac”.

Atenție la depozitare

Alege vinetele cu coaja netedă și lucioasă, care nu au pete și nu sunt decolorate. Sunt sensibile la  căldură și frig. Dacă nu le gătești în ziua în care le-ai cumpărat, pune-le, nespălate, într-o pungă de plastic. Se păstrează la frigider, în compartimentul pentru legume, timp de câteva zile. Dacă vrei să le păstrezi pentru iarnă, ideale sunt cele coapte. După ce le coci, le cureți, apoi le toci și le ungi cu puțin ulei, după care le pui în congelator.

Vezi şi: Ce afecţiuni te ocolesc dacă mănânci vinete

De ce să mai ții cont

- ideal este să le gătești și cu coaja, căci este o sursă importantă de substanțe nutritive.

- ai grijă să îndepărtezi coaja arsă, căci conține substanțe dăunătoare organismului.

- pentru a reduce din gustul amar, după ce le-ai copt, presară sare și lasă-le, într-un bol, timp de jumătate de oră, apoi clătește-le cu apă rece.

- evită să le gătești în vase de aluminiu, căci se pot elibera substanțe toxice pentru organism.

SFAT

Nu consuma vinete crude, căci o substanță conținută de acestea, solanina, îți poate cauza probleme digestive.