Uită-te în interiorul pleoapei inferioare și vezi dacă suferi de anemie

Globulele roșii din sânge transportă oxigenul de la plămâni către restul corpului nostru și apoi duc dioxidul de carbon pentru a fi expirat. Corpul depinde de nivelurile sănătoase de fier din organism pentru a asigura acest transport.

Insuficiența sau deficiența acestui mineral vital, fierul,  poate duce adesea la o gamă variată de simptome, inclusiv oboseală și dificultăți de respirație. Acest lucru se întâmplă deoarece organismul nu mai este capabil să producă celule sanguine pentru transportul oxigenului în diferite părți ale corpului.

image

Semnele anemiei se văd la nivelul ochilor. Foto: Shutterstock

Mai mult, nivelurile scăzute de fier din organism sunt asociate și cu anemia, motiv pentru care starea de deficiență este catalogată drept anemie prin deficit de fier.

Aceasta se defineşte ca fiind scăderea hemoglobinei şi a hematocritului sub valorile normale corespunzătoare vârstei şi sexului. Hemoglobina este o proteină complexă (care conţine fier) ce reprezintă cea mai importantă componentă a globulelor roşii din sânge numite hematii sau eritrocite.

Deficitul de fier afectează producția sănătoasă de globule roșii din sânge,  în organism, ceea ce împiedică mai multe funcții ale corpului. Dar semnele pe care le primim de la corp pentru a semnala anemia pot fi ignorate, sau confundate cu alte probleme, de aceea mulți reușesc să-și diagnosticheze anemia doar în stadii avansate, la analize de sânge.

În acest context, specialiștii citați de publicația Times, ediția din India, te sfătuiesc să te uiți la nivelul ochilor pentru a descoperi semnele anemiei. Mai exact, experții cred că deficitul de fier poate împiedica sângele să transporte suficient oxigen către țesuturile oculare, ceea ce ar putea duce la paloare. Este motivul pentru care medicii caută adesea paloarea la pacienții lor atunci când investighează semnele deficitului de fier. Iar locul cel mai potrivit unde se poate observa paloarea specifică anemiei este în interiorul pleoapei inferioare. Pur si simplu, depărtează puțin pleoapa de ochi și privește aspectul țesutului! Dacă este pladid și devitalizat, atunci poate fi vorba despre anemie, scrie Times.

Pe lângă simptomele specifice pe care le generează anemia, precum oboseală, putere scăzută de concentrare, modificări la nivelul pielii, imunitate scăzută, ea poate semnala, la rândul ei, alte boli grave precum:  sindrom de malabsorbție, ulcer duodenal, prezența diverticulilor în colon, colită ulcerativă, tumori benigne sau maligne, sindroame hemolitice, endometrioză sau fibrom uterin.

Citește și De ce este important ca menopauza să se instaleze cât mai târziu