VIDEO: Iată cum ar trebui să îndepărtezi o căpușă care te-a mușcat

Mușcăturile de căpușe sunt frecvente vara pentru că lăsăm descoperită o suprafață mai mare din corp, iar activitățile în aer liber sunt mai multe. Dacă ai nenorocul să descoperi o căpușă fixată pe piele, iată ce ar trebui să faci, potrivit TheHealthy.com

image

Căpușele transmit boli dacă stau pe piele 24 de ore. Foto: Shutterstock

„Există două riscuri principale după o mușcătură de căpușă. Unul este o infecție care decurge din ruperea pielii în sine, care permite bacteriilor de pe piele să contamineze rana deschisă, cealaltă este dată de posibilitatea transmiterii unei boli. Dar pentru ca o căpușă să transmită efectiv o boală, trebuie să fie atașată timp de aproximativ 24 de ore, de piele” spune dr. Walter Schrading, director al Biroului de Medicină al UAB și profesor asociat la Școala de Medicină a UAB, citat de TheHealty.com.

Pentru a te proteja de căpușe, dr. Schrading recomandă să folosești insecticide și să porți pantaloni lungi și șosete dacă mergi în zone care ar putea fi habitat pentru ele. După ce ai petrecut timp în pădure sau în zonele cu tufișuri dense, ar trebui să verifici întotdeauna dacă nu cumva te-a muscat vreo căpușă.  Dr. Schrading explică exact cum:

Scoate-ți toate hainele și privește-ți atent corpul, din cap până în picioare. Asta înseamnă să stai în fața unei oglinzi pentru a-ți verifica și spatele. Nu uitați să verificați și pielea capului, trecând cu grijă degetele prin păr. Căpușele au diferite dimensiuni, unele pot fi destul de mici, iar altele pot fi mari dacă sunt deja sătule.

În cazul în care identifici pe corp o căpușă, trebuie să rămâi calm și poți să folosești următoarea metodă de a o îndepărta, scrie TheHealthy.

Întinde cu degetele pielea din jurul căpușei, localizează capul și prinde-l cât mai aproape de piele, cu vârful unei pensete. Nu apuca corpul căpușei, deoarece există riscul să injectezi sângele din interiorul ei în fluxul tău sanguin. Extrage capușa fără a răsuci sau a mișca, ci printr-o  smulgere fermă, altfel există riscul să i se rupă capul și să rămâna fixat în piele. După îndepărtarea căpușei, trebuie să te speli pe mâini și să cureți zona de piele afectată de mușcătură cu apă și săpun, alcool sau o soluție de iod, pentru a evita infecția bacteriană. Este complet interzis să ardeți căpușa sau să folosiți ojă pentru îndepărtarea ei, scrie TheHealthy.

După ce ai îndepărtat căpușa, mai ales dacă nu știi când anume s-a fixat de piele și ți-e teamă că ar fi putut să stea acolo peste 24 de ore, trebuie să mergi la medic, care îți va prescrie, cel mai porbabil, un antiobiotic cu rol profilactic.

În zilele următoare trebuie să ții sub observație zona mușcăturii pentru a observa eventuale erupții cutanate.

Un video care te ajută să vezi toate detaliile, poate fi urmărit aici: 

Citește și Aceste alimente te protejează de cancer. Sfatul medicului