Aşa arată un meniu de post ideal! Sfaturile nutriţionistului
În general, avem nevoie de o alimentaţie cât mai variată şi echilibrată. În perioada postului, este important să evităm unele greşeli care ne pot priva de nutrienţii de care avem nevoie sau, dimpotrivă, să mâncăm mai multe alimente care ne pot îngrăşa.
Dr. Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutritive, boli metabolice, ne spune cum este corect să ne alimentăm în perioada postului.
Alimentația în postul ortodox constă în excluderea din meniu a produselor alimentare de origine animală: carnea, peștele, lactatele, brânzeturile și ouăle. Pentru multe persoane, mai ales pentru „carnivori”, poate părea restrictiv, însă în prezent găsim o multitudine de produse vegetale care să ne ajute să alcătuim o dietă echilibrată în post.
Una din cele mai frecvente greșeli din această perioada este aceea că se mănâncă monoton și relativ nesănătos. Alimentația din perioada postului de multe ori se rezumă la: pâine, cartofi, margarină, gem și diverse produse de patiserie „de post”, bogate în grăsimi săturate și carbohidrați rapizi. În realitate, alimentația vegetariană este mult mai completă și complexă, iar în următoarele rânduri, voi detalia principalele alimente pe care ar trebui să le avem în vedere.
· Legume: În Postul Paștelui apar legumele de primăvară (ridichiile, ceapă, salată, lobodă, ștevie etc.) pe care vă recomand să le consumăți cât mai des. Legumele congelate (broccoli, conopidă, mazăre, baby-morcov, spanac) și murăturile reprezintă și ele alternative sănătoase și ușor accesibile. Vă recomand să încercați să includeți la fiecare masă câte o porție de legume, întrucât acestea conțin fibre, vitamine, minerale și antioxidanți, pe care organismul este „antrenat” să le asimileze eficient. Evitați pe cât posibil prăjirea în ulei a legumelor, întrucât veți neutraliza o parte din nutrienții benefici și veți aduce grăsimi trans, total nesănătoase.
· Fructe: Chiar dacă Postul Paștelui nu este atât de „ofertant” în fructe comparativ cu cel al Crăciunului, se găsesc suficiente alternative care să asigure o dietă variată (mere, citrice, banane, kiwi, ananas etc.). În plus, primăvară apar căpșunile, unele din cele mai populare fructe, de care este păcat să nu ne bucurăm în plin sezon. Puteți coace mere sau pere, pentru a face un deșert gustos, și puteți consumă salate din mai multe fructe. Evitați consumul acestora seara și, de asemenea, evitați să consumați gemuri, dulcețuri sau fresh-uri de fructe, întrucât acestea conțin o cantitate mare de glucide care se absorb rapid.
· Boabe: Mazărea, fasolea, lintea, năutul și porumbul reprezintă opțiuni foarte bune pentru perioada postului. Acestea sunt sățioase, au un conținut crescut de proteine și fibre, și pot fi consumate atât ca mâncare gătită, cât și adăugate în salate. De asemenea, puteți face chifteluțe vegetale, burgeri sau falafel din aceste produse, cu recomandarea însă de a nu le prăji în ulei. Sunt potrivite pentru consum atât boabele gătite în casă, cât și cele prefierte, mai ales cele conservate în borcane de sticlă.
· Fructe oleaginoase și semințe: Sunt niște alimente foarte versatile, care pot completa aproape orice fel de masă. Sunt bogate în grăsimi nesaturate, care mențin sănătatea vaselor de sânge și ajută la reglarea valorilor colesterolului. Nucile, migdalele, alunele, fisticul, caju și diversele semințe (de floarea-soarelui, dovleac, in, chia, susan etc.) pot fi consumate ca desert, pot fi adăugate în salate sau alături de cereale ori pot reprezenta o gustare. Atenție însă la cantități: 100 g de fructe oleaginoase cumulează în jur de 600 kcal, prin urmare este bine să le consumați cu moderație, altfel vor contribui la creștera în greutate. Vă recomand să mâncați aceste produse crude sau cel mult coapte, evitându-le pe cele prăjite.
· Măsline: O altă sursă de grăsimi sănătoase, măslinele sunt sățioase, gustoase și foarte utile în meniurile de post. Pot fi adăugate în salate, sau folosite la diferite mâncăruri (mâncare de praz cu măsline).
· Laptele vegetal: Băuturile din migdale, ovăz, orez, cocos, soia reprezintă alternative bune pentru laptele clasic. Astfel, puteți să consumați în continuare cereale cu lapte sau să faceți smoothie-uri. Vă recomand însă să evitați băuturile cu un conținut crescut de carbohidrați, întrucât fiind lichide, se vor absorbi repede și vor crește glicemia.
· Brânză tofu: Pentru persoanele care consumă multe lactate, perioada de post poate fi dificilă, însă brânză tofu reprezintă o alternativă gustoasă și sănătoasă. Adăugată în salate, ajută la diversificarea meniului de post, fiind o sursă importantă de proteine.
· Soia: Principalul dezavantaj al meniurilor de post este reprezentat de conținutul scăzut în proteine, însă preparatele din soia pot corecta acest lucru. Se găsesc sub mai multe forme, și pot fi consumate inclusiv la cină, fiind sățioase și asigurând un aport bun de proteine. Evitați însă prăjirea lor în ulei.
Citeşte şi: Dieta antiîmbătrânire a Anei Aslan! Cum a descoperit elixirul tinereţii
Varietatea este importantă
Alimentația în post poate fi foarte gustoasă, variată și sănătoasă. Având în vedere multitudinea de produse disponibile, postul nu mai trebuie privit ca o perioada de restricție alimentară, ci mai degrabă că o posibilitate de a explora și descoperi noi alimente și noi gusturi. Cheia unei alimentații sănătoase în post, pe lângă includerea în meniu a alimentelor integrale, de preferat preparate acasă, fără a fi prăjite în ulei, este varietatea. Niciun meniu, oricât de bine ar fi alcătuit, nu poate asigura necesarul de macro- și de micronutrienţi pe termen lung. Prin urmare, vă sfătuiesc să variați și să expermintaţi cât mai mult din punct de vedere culinar.
Exemplu de meniu variat și echilibrat de post
· Mic dejun: Lapte de cocos cu fulgi de ovăz, mix de semințe crude, banană, scorțișoară și esență de vanilie
· Gustare: Un măr mediu
· Prânz: Chifteluțe vegetale din năut, coapte la cuptor, cu păstăi de fasole fierte și un castravete murat
· Gustare: O porție de nuci crude
· Cină: Salată verde, ardei, castravete, ceapă verde și roșii cherry cu brânză tofu, măsline verzi și crutoane dintr-o felie de pâine integrală.