Suferi de migrene? Evită aceste alimente!

Anumiţi compuşi din alimente pot fi responsabili de declanşarea migrenelor. 30% dintre durerile puternice de cap au legătură cu alimentația necorespunzătoare, susțin specialiștii. De aceea, este esențial să acorzi atenție alimentației și să eviți alimentele care pot favoriza migrenele.

image

Produsele care conţin aromele artificiale

În ziua de azi, aromele artificiale se regăsesc într-o gamă largă de alimente și băuturi, de la sucuri, energizante, produsele conservate, până la dulciuri și gustări dedicate copiilor. Specialiștii susțin că, pe lângă numeroasele probleme de sănătate pe care le pot cauza, aromele artificiale pot duce și la apariția migrenelor. În acest sens se remarcă aspartamul, un îndulcitor artificial, cunoscut pentru producerea migrenelor.

Alimentele cu glutamat de sodiu

Glutamatul de sodiu, numit și MSG sau E621, este un potențator de aromă, folosit în industria alimentară. Cercetătorii susțin că această substanță nu provoacă probleme grave de sănătate, însă s-a descoperit că alimentele ce conțin MSG, consummate în mod excesiv, pot duce la apariția durerilor puternice de cap.

Mezelurile și carnea procesată

De la salam, șuncă, până la crenvuști și cârnați, toate pot conține potențiatori de aromă și convervanți, precum nitrații. Aceste alimente pot stimula creșterea cantității de oxid de azot din organism, fapt ce duce la apariția migrenelor.

Citeşte şi: Roşiile cu brânză îngraşă: mit sau adevăr

Anumite tipuri de brânză

Unele brânzeturi (Cheddar, cu mucegai, parmezan, feta, Camembert) conțin o substanță numită tiramină, asociată cu apariția migrenelor.  

Mâncărurile prea reci

Alimentele prea reci sunt adesea asociate cu durerile de dinți, însă acestea pot contribui și la apariția migrenelor, mai ales dacă obișnuiești să mănânci alimente reci foarte repede.

Alimente prea sărate

La fel ca în cazul mâncărurilor prea reci, și alimentele prea sărate pot duce la declanşarea migrenelor, în cazul anumitor persoane. Acest lucru este cauzat de nivelul mare de sodiu, care poate crește tensiunea arterială duce la declanşarea durerilor de cap.

Excesul de cafea

Potrivit healthline.com, în cazul consumului exagerat de cafea, după ce efectele energizante ale cofeinei dispar, pot apărea diverse neplăceri, printre care și durerile puternice de cap. Specialiștii de la American Migraine Foundation consideră că, dacă este consumată cu moderație, cafeaua poate preveni migrenele. Totuși, dacă suferi de migrene este recomandat să nu abuzezi de cafea și nici de băuturile și alimentele care conțin cofeină, cum ar fi ceaiul verde și cel negru, cât și ciocolata.

Cum poți preveni migrenele

Pentru prevenirea apariției migrenelor, asigură-ți aportul zilnic de magneziu prin consumul de alune, fistic, migdale, fasole albă, arne de pui, de curcan sau somon. De asemenea, evită să pierzi nopțile și încearcă să adormi devreme și să-ți stabilești o rutină a somnului. În cazul în care suferi de migrene severe, care apar des și nu mai trec, consultă un medic specialist. Este posibil ca acesta să-ți recomande suplimente pe bază de vitamina B și magneziu sau, în anumite cazuri, îți poate prescrie chiar și antidepresive. Unele medicamente din sfera antidepresivelor sunt folosite și pentru tratarea migrenelor, nu doar în cazul celor care suferă de depresie. Înainte să iei orice medicament, însă, este indicat să consulți medicul. De altfel, și unele terapii alternative, precum masajele terapeutice sau acupunctura, pot fi de ajutor în tratarea migrenelor.

Anca-Teodora Popa