Cum te hrăneşti corect în post. Sfatul nutriţionistului

1 tipa salata shutterstock 31542946 jpg jpeg

Din punct de vedere culinar, postul reprezintă abţinerea de la alimentele de origine animală, ceea ce înseamnă că organismul trece brusc la o dietă sărăcă în calorii. Este bine să eviţi capcanele pe care mulţi le fac în această perioadă.

În post se limitează aportul de proteine animale, care sunt responsabile, printre altele, de creştere şi de menţinerea sănătoasă a sistemului imunitar. De aceea, postul nu este indicat bolnavilor sau celor aflaţi în convalescenţă, copiilor, gravidelor şi femeilor care alăptează.

E nevoie de o alimentaţie diversificată

Organismul este perturbat de trecerea de la consumul zilnic sau aproape zilnic de proteine animale la hrana de origine vegetală. De aceea, este important să se asigure o dietă cât mai diversificată. Meniul zilnic trebuie să conţină proteine vegetale, grăsimi, carbohidraţi şi fibre. Mulţi sunt tentaţi să abuzeze de cartofi şi de pastele făinoase pentru a combate senzaţia de foame, ceea ce reprezintă o greşeală, întrucât se ajunge uşor la îngrăşare. O alimentaţie echilibrată, care să susţină organismul, presupune alternarea meselor de carbohidraţi cu cele bogate în legume proaspete, preparate la aburi, fierte sau din conserve. Fructele, de asemenea, trebuie să aibă un loc fruntaş în alimentaţia zilnică.

Include în meniu proteine vegetale

Nucile, alunele, arahidele, migdalele, fasolea, mazărea, bobul, năutul, lintea şi soia sunt surse vegetale de proteine de care organismul are nevoie în perioada postului. De asemenea, şi ciupercile conţin multe  proteine, însă trebuie consumate cu precauţie, deoarece sunt greu de digerat. În zilele cu dezlegare la peşte se recomandă consumul de peşte de orice fel şi de fructe de mare.

Bea multe lichide

Postul este o perioadă de curăţare a sufletului, dar şi a corpului. În zilele când renunţi la carne, în organism are loc un proces de detoxificare. Aşadar, trebuie să te hidratezi corespunzător deoarece rinichii sunt solicitaţi în această perioadă. De asemenea, din meniul zilnic nu trebuie să lipsească, pe lângă apa plată, supele, ciorbele şi ceaiurile din plante.

Nu uita de grăsimi

Pentru a funcţiona normal, organismul are nevoie de grăsimi. Deoarece în perioada postului grăsimile animale sunt interzise, se recomandă consumul de grăsimi vegetale. Acestea se răgăsesc în uleiurile vegetale (de floarea-soarelui, de măsline), dar şi în seminţele de dovleac sau de susan.

Evită capcana alimentelor de post

În post, eşti parcă tentat mai mult să ronţăi câte ceva sau să cauţi pe rafturile magazinelor alimente gustoase, care să te facă să uiţi de carne, brânză şi ouă. Tocmai aceste produse, care sunt de tip vegetal, pot fi dăunătoare. De exemplu, pateul vegetal, brânza vegetală şi dulciurile de post conţin multe E-uri, zahăr şi sare în exces. Înainte de a le pune în coş, citeşte eticheta.  Alege să pregăteşi în casă pate din ciuperci, fasole bătută, checuri cu fructe şi multe altele. Iar când îţi vine pofta de ceva de ronţăit, alege nişte fructe uscate.

Exemplu de meniu

Mic-dejun: salată de legume fierte asezonată cu ulei de măsline (200 g), terci din grâu (150 g) o cană cu ceai sau cafea

Prânz: supă de legume (500 ml), orez cu legume (300 g)

Gustare: 1 măr  

Cină: chifteluţe de cartofi la cuptor (250 g), salată de varză (300 g)

suc de morcovi (200 g)

INFO:

În timpul postului există riscul de instalare a unor carenţe precum cea a vitaminelor B12, D, a fierului şi a calciului.

Sfatul specialistului

Dr. Iren Alexoi, nutriţionist-dietetician

În post, deşi nu mâncăm carne şi produse de origine animală, putem avea parte de aminoacizii necesari organismului consumând quinoa, amarant sau soia. Quinoa şi amarantul sunt pseudocereale aproape identice din punct de vedere nutriţional şi conţin fibre, vitamine şi antioxidanţi.

În salate se pot adăuga seminţe de tot felul sau ne putem delecta cu leguminoase delicioase ca lintea, mazărea, năutul şi fasolea. De asemenea, tot în această perioadă sunt indicate frunzele de urzică, benefice în curăţarea ficatului, spanacul care are grijă de flora intestinală, şi salata verde pentru cine vrea să slăbească.