Untul, aliment sănătos sau nu?

Consumat cu moderație, untul poate aduce unele beneficii. Este sursă de vitamine, printre care D, foarte importantă pentru organism, dar şi de grăsimi, de aceea, persoanele cu colesterolul mare trebuie să nu exagereze cu consumul de unt.

Pentru că are în compoziţie grăsimi, untul este un aliment cu multe calorii. Astfel, o linguriţă de unt echivalează cu aproximativ 100 de calorii, cam cât o banană.

image

Conţinutul nutriţional pentru 1 linguriţă (14 grame) de unt sărat:

Calorii: 102

Apă: 16%

Proteine: 0.12 grame

Carbohidraţi: 0.01 grame

Zahăr: 0.01 grame

Fibre: 0 grame

Grăsimi: 11.52 grame dintre care:

- Saturate: 7.29 grame

- Mononesaturate: 2.99 grame

-Polinesaturate: 0.43 grame

-Trans: 0.47 grame

Este bogat în vitamina D

Untul conține vitaminele A, D, E, B12 și K2, numită și menachinonă, care poate avea efecte protectoare asupra inimii și poate preveni osteoporoza. Vitamina B12 poate preveni cariiile și parodontoza. Vitamina D este foarte importantă, printre altele, pentru sistemul osos şi pentru imunitate.

De asemenea, untul conține și minerale, precum seleniu, calciu, potasiu și zinc. Totodată, are în componenţă acid butiric, o componentă a laptelui gras, de origine animală. Butiratul, o formă a acidului butiric, reduce inflamațiile, la nivel digestive și este folosit în tratarea bolii Crohn.

Betacarotenul din unt, compus pe care organismul îl transformă în pro-vitamina A, poate reduce riscul de dezvoltare al cancerului de plămân și de prostată. De asemenea, potrivit cercetătorilor, grație conținutului de acid linoleic, untul poate reduce și riscul de apariție a cancerelor de colon, colarectal și a celui de stomac.

Consumul de unt poate contribui la menținerea sănătății tractului digestiv și, în cantități limitate, reduce riscul de dezvoltare al diabetului, arată studiile.

Citeşte şi: Ce trebuie să ştii despre unt

Precauţii

Este foarte important ca untul să fie consumat în cantități modeste, pentru că poate contribui la creşterea nivelului colesterolului rău (LDL) și al trigliceridelor. De asemenea, untul trebuie evitat de cei care suferă de intoleranță la lactoză sau de cei care au alergie la lapte.

Anca-Teodora Popa