De ce se usucă buzele?

Buzele uscate creează neplăceri și disconfort, provocând cojițele inestice și, în unele cazuri, sângerări și durere, mai ales când alegi să smulgi cojițele care se formează pe suprafaţa lor. Deshidratarea, linsul buzelor și consumul anumitor medicamente sunt doar câteva dintre motivele pentru care te confrunți cu problema buzelor uscate.
Iată și alte cauze ale acestor neplăceri și cum o poți remedia.
Ce cauze pot avea buzele uscate
Buzele nu prezintă glande uleioase, ceea ce le face mult mai predispuse uscării și crăpării. Linsul buzelor, lipsa de umiditate, deshidratarea și anumiți factori legați de îngrijirea personală pot cauza și chiar agrava această problemă. De altfel, buzele uscate pot fi consecința administrării unor anumite medicamente precum vitamina A, litiu (utilizat, în mod obișnuit, tratamentul tulburării bipolare) și medicamentele pentru chimioterapie, potrivit healthline.com.
Malnutriția poate fi o cauză a buzelor uscate. De altfel, deficiențele nutriționale precum carențele de fier sau de vitaminele din grupul B, pot sta la baza acestei neplăceri, informează healthline.com Alte cauze pot fi anumite condiții medicale precum alergiile, afecțiuni ale tiroidei și bolile autoimune, scrie clevelandclinic.org.
În cazul în care uscăciune severă și crăparea buzelor nu pare să se îmbunătățească nici după îngrijirea atentă și regulată a buzelor, este cazul să te prezinți la dermatolog.
Cheilita este o afecțiune, care prezintă, în primul rând, inflamația buzelor. Această inflamație poate fi și în colțurile gurii (în cazul cheilitei angulară). Acesta poate fi de mai multe tipuri:
-cheilita actinică reprezintă o formă a keratozei actinice: este o afecțiune precanceroasă, cauzată de expunerea pe termen îndelungat la soare. Aceasta duce la pete aspre, solzoase, decolorate pe buze, pliuri anormale, crăparea excesivă a buzelor, precum și la alte simptome supărătoare. Este mai frecventă în cazul bărbaților, la persoanele cu piele deschisă, la cei care lucrează afară sau la cei care locuiesc în zonele unde soarele este foarte puternic, informează clevelandclinc.org. De aceea este foarte important să te expui cu grijă la soare, aplicând un balsam cu SPF ridicat pe buze. Consultul medical este absolut necesar pentru un diagnostic corect. Cheilita actinică, fiind o afecțiune precanceroasă, se poate dezvolta, în anumite cazuri, într-un tip de cancer de piele numit carcinom cu celule scumoase, dacă este lăsată netratată.;
-cheilita angulară: poate fi cauzată, printre altele, de o infecție fungică la nivelul gurii ;
-cheilita alergică de contact: cauzată de o agenți alergeni (unele alimente, produse pentru igiena orală, precum și alți factori).
Medicul este cel care va examina problema și va stabilii atât cauzele cât și tratamentul.
Cum previi uscarea buzelor
Ai grijă să rămâi hidratat și acordă o grijă sporită buzelor tale. Mănâncă echilibrat și diversificat, pentru a evita carențele nutriționale. Folosește, pe lângă crema sau loțiunea de corp cu SPF, și un balsam de buze cu un factor de protecție ridicat atunci când te expui la soare. Întreabă medicul dermatolog despre balsamul de buze cu SPF, potrivit nevoilor tale atunci când te expui la soare.
Alege balsamuri de buze cât mai naturale. Optează pentru ingrediente ca untul de shea sau untul de cocos și uleiuri precum cel de jojoba. Dacă nu prezinți nicio alergie la jojoba, poți aplica uleiul de jojoba direct pe buze. Acest ulei este bogat în antioxidanți și menține hidratarea buzelor.
Evită pe cât posibil smulgerea pielițelor de pe buze, întrucât poți provoca durere și sângerare.
Exfoliază-ți buzele o dată dau de două ori pe săptămână, folosind un exfoliant natural. Poți încerca un exfoliant preparat din ulei de cocos, miere și zahăr brun, scrie sparklesofsunshine.com. Amestecă aceste ingrediente și aplică exfoliantul pe buze, masând tip de un minut pentru a elimina pielea moartă. După, îndepărtează exfoliantul și aplică balsamul de buze.
De Anca-Teodora Popa